Bănci și Asigurări

BERD a vandut obligatiuni de 115 mil. lei cu 11,25% dobanda

03.02.2009, 19:10 57

Prima emisiune de obligatiuni in lei lansata de BERD a fost subscrisa integral ieri la o valoare de 115 mil. lei (circa 28,75 mil. euro) cu dobanda fixa de 11,25% si maturitatea de zece ani.

Titlurile au rating triplu A de la toate cele trei mari agentii internationale de rating - Moody's, Standard&Poor's si Fitch, avand in vedere statutul BERD de institutie ai carei actionari sunt 61 de state, intre care SUA, Marea Britanie si Japonia.
Reprezentantii institutiei afirma ca valoarea emisiunii a fost majorata fata de nivelul initial, in conditiile unei cereri "foarte bune", asteptandu-se ca aceasta sa incurajeze alte tranzactii similare.
Obligatiunile au fost scoase la vanzare simultan pe piata romaneasca si pe piata internationala. "50% au fost plasate in Romania si 50% catre investitori straini", spun reprezentantii BERD. Managerul principal al emisiunii a fost Societe Generale Corporate & Investment Banking. Titlurile vor fi listate atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si la Bursa din Londra, tranzactionarea urmand a se derula prin Clearstream (depozitarul bursei germane), Euroclear si Depozitarul Central din Romania.
Oficialii BERD afirma ca emisiunea ar trebui sa atraga interesul investitorilor straini pentru lei, dar face parte si din strategia institutiei de a sprijini dezvoltarea pietelor de capital din Romania.
"Aceasta emisiune demonstreaza importanta pe care o are dezvoltarea pietei interne de capital in moneda locala. Criza actuala a evidentiat faptul ca instabilitatea s-a accentuat ca urmare a unei indatorari exacerbate in monede straine si de aceea pietele interne trebuie sa devina mai puternice", afirma Manfred Schepers, vicepresedinte pe divizia Finante a BERD.
Pana in prezent, BERD a investit aproximativ 3,8 mld. euro in cele 249 de proiecte derulate in Romania si a contribuit la atragerea a 7,2 mld. euro din surse externe, investitiile totale fiind de peste 11 mld. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO