Bănci și Asigurări

BERD, BEI şi IFC au susţinut anul trecut cu circa 700 de milioane de euro sectorul financiar românesc

BERD, BEI şi IFC au susţinut anul trecut cu circa 700...

Autor: Claudia Medrega

05.02.2015, 00:06 276
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Mondială/IFC au aprobat anul trecut acordarea unor finanţări de aproximativ 700 mil. euro pentru băncile şi instituţiile financiare nebancare locale pentru încurajarea creditării şi stimularea pieţei de obligaţiuni corporative în lei.
 
Cele trei mari instituţii financiare internaţionale au devenit din ce în ce mai active în susţinerea băncilor locale, în contextul procesului de dezintermediere în care au intrat instituţiile de credit din zona euro.
 
Băncile au fost în ultimii ani un mare beneficiar al fondurilor de la finanţatorii externi, absorbind sute de milioane de euro care ar fi trebuit să susţină creditarea. În ciuda avântului împrumuturilor în lei, creditarea totală a rămas anul trecut în teritoriu negativ, pe fondul reducerii stocului de credite în valută.
 
Finanţatorii externi încearcă să dirijeze fonduri către IMM-uri prin intermediul băncilor, în condiţii de preţ şi de maturitate cât mai favorabile. Banca Transilvania, CEC Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Ga­ranti Bank au beneficiat în 2014 de sprijin financiar de la cei trei mari finanţatori internaţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO