Bănci și Asigurări

BERD - cel mai mare investitor instituţional străin din România - a făcut plasamente de aproape 3 mld. euro în cinci ani, susţinând atât sectorul bancar cât şi bursa

BERD - cel mai mare investitor instituţional străin din...

Autor: Claudia Medrega

20.08.2015, 13:00 587

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional străin din România, a făcut în ultimii cinci ani investiţii de 2,7 miliarde de euro, continuând să susţină sectorul financiar. Anul trecut investiţiile BERD în România au crescut cu 16,5%, la circa 590 mil. euro, România fiind a şasea ţară ca volum. Până în prezent, banca a investit în România aproximativ 7 miliarde de euro în circa 370 de proiecte în toată ţară. În anii de criză s-a intensificat utilizarea finanţărilor de la instituţii financiare internaţionale, precum BERD sau BEI.

Banca Europeană pentru Recon­strucţie şi Dezvoltare a fost de-a lungul timpului o susţinătoare importantă a sectorului bancar românesc, fiind acţionar chiar la cele mai mari bănci din sistem, BCR şi BRD, dar şi la Alpha Bank sau Banca Transilvania, şi participând la procese de privatizare din sectorul bancar românesc.

În prezent, BERD este cel mai important acţionar al Băncii Transilvania, a treia bancă din piaţă cu o partici­paţie de 14,3%.

La începutul crizei, în 2009 BERD a contribuit, alături de FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială la pachetul de finanţare record de 19,95 mld. euro acordat României, reprezentând cel mai mare credit extern din istoria ţării şi aproape jumătate din bugetul pe 2009. Şi a fost o susţinătoare a „Iniţiativei de la Viena“, convenită de IFI-uri cu cele mai mari grupuri bancare din Europa de Est, pentru a nu-şi reduce expunerea pe pieţele emergente, inclusiv România, în contextul crizei financiare mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO