Bănci și Asigurări

BERD împrumută CFR SA cu 175 de milioane de euro

BERD împrumută CFR SA cu 175 de milioane de euro

Autor: Andreea Neferu

28.11.2012, 17:37 495

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a semnat un acord prin care va oferi un împrumut de 175 de milioane de euro către CFR SA, compania care administrează infrastructura feroviară locală.

“Împrumutul BERD este strâns legat de planurile de reformă ale CFR – acelea de a îmbunătăţi practicile de guvernanţă corporativă şi calitatea infrastructurii feroviare şi a serviciilor – şi va asigura companiei o bază sustenabilă”, a declarat Jean Marc Peterschmitt, managing director pentru Europa Centrală şi de Sud-Est în cadrul BERD.

Împrumutul va ajuta CFR să-şi plătească datoriile curente, astfel încât să elibereze fonduri pentru investiţii sau lucrări de întreţinere a căii ferate.

Împrumutul va fi distribuit în două tranşe şi este parte a programului de restructurare a CFR SA, ce totalizează 1,2 miliarde de euro. Totodată, BERD va finanţa o analiză independentă a practicilor actuale ale CFR SA şi va contribui la elaborarea unui plan de restructurare a companiei.

BERD a oferit de-a lungul timpului finanţări pentru modernizarea staţiilor de cale ferată din oraşele Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Craiova şi Timişoara, dar şi pentru modernizarea CFR Electrificare, distribuitorul de energie eletrică al CFR.

Până în prezent, BERD a investit circa 500 de milioane de euro în sectorul transporturilor din România. De asemenea, de-a lungul timpului instituţia a investit circa 6 miliarde de euro în România în peste 300 de proiecte în domeniile financiar, corporativ, infrastructură şi energie, mobilizând investiţii suplimentare de aproape 11 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO