BERD şi-a multiplicat de şapte ori banii în urma exitului parţial din Banca Transilvania

16 nov 2015 Autor: Roxana Pricop

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a marcat un profit de peste 600% prin exitul parţial pe care l-a făcut vineri, 13 noiembrie, din Banca Transilvania (simbol bursier TLV), ce a implicat vânzarea unui pachet de 2,86% din bancă pentru 216,9 mil. lei (50 mil. euro), potrivit calculelor ZF în baza datelor oficiale. BERD a intrat în acţionariatul BT în 2001.

Cel mai mare investitor instituţional străin din România a luat piaţa prin surprindere vineri dimineaţă când a anunţat din scurt că a vândut un pachet de 86,76 milioane de acţiuni TLV printr-un plasament privat accelerat pe Bursa de Valori Bucureşti.

Pachetul de acţiuni vândut reprezintă 2,86% din capitalul băncii, participaţia BERD scăzând astfel la 11,47% din Banca Transilvania. Preţul la care a fost încheiată vânzarea a fost de 2,5 lei/titlu, BERD oferind investitorilor un discount de 5,6% faţă de cotaţia de închidere din şedinţa de joi, 12 noiembrie.

Tranzacţia a fost intermediată de casa cehă de brokeraj Wood&Co. Ca reacţie la anunţul de vânzare făcut de BERD, prima tranzacţie de acest fel din partea celui mai mare acţionar al băncii, titlurile TLV s-au corectat negativ cu 1,9% până la o cotaţie de 2,59 lei/titlu pe piaţa principală.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.11.2015

 
Cuvinte cheie:
transilvania
, banca transilvania
, berd
, exit
, actionariat
, actiuni
, participatie
, titlu
, actionari
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide