Bănci și Asigurări

Bilanţul Prima casă: garanţii de 2 mld. euro, peste 100.000 de credite, în sumă de 4 mld. euro

Bilanţul Prima casă: garanţii de 2 mld. euro, peste...

Autor: Claudia Medrega

25.03.2014, 00:06 664

Stocul garanţiilor de stat emise pentru programul Prima casă, lansat în vara lui 2009, a ajuns la începutul acestui an la 9 miliarde de lei (aproximativ 2 mld. euro), potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Programul Prima casă a susţinut în anii de criză creditul ipotecar. Împrumuturile acordate prin acest program până acum totalizează circa 4 miliarde de euro, bancherii reuşind să vândă în cei patru ani şi jumătate de derulare a programului peste 100.000 de credite imobiliare. Practic, cea mai mare parte a creditelor ipotecare acordate de bănci în prezent sunt credite Prima casă.

Până la jumătatea anului trecut cei mai mulţi clienţi au accesat varianta în euro a programului, stimulaţi de costul mai mic al împrumuturilor în valută. Abia după ce guvernul a renunţat la varianta în euro a programului Prima casă a început să prindă contur o masă a creditelor ipotecare în lei.

Creditul de retail a rămas pe linia de plutire graţie vânzărilor bune de îm­pru­muturi pentru cumpărarea de locuinţe. Numărul creditelor ipotecare a crescut de la 160.000 la 272.000 din luna decembrie 2008 până în prezent, vân­zările fiind susţinute de acest program guvernamental.

Pentru 2014, Gu­vernul a stabilit un plafon de 1,2 mld. lei pentru garanţiile care vor fi acordate pentru program, identic cu cel din 2013, la care se adaugă 740 mil. lei reprezentând fonduri neutilizate anul trecut.

Anul trecut, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat 25.500 de garanţii pentru Pri­ma casă, valoarea medie a unei finanţări fiind de 37.000 euro, iar beneficiarii au la dispoziţie în acest an circa 2 mld. lei. Beneficiarii programului au pre­ferat achiziţionarea locuinţelor de două camere în proporţie de peste 51%, Bu­cureşti, Cluj, Ilfov, Timiş şi Con­stanţa rămânând în topul judeţelor la nivel naţional. Rata creditelor neperformante a fost de 0,1%.

În august 2013, Ministerul Finan­ţelor a modificat regulile din programul Prima casă, astfel încât să se acorde garanţii doar pentru credite în lei, care erau mai scumpe cu aproximativ trei puncte procentuale.

Aproximativ 95% din creditele ipotecare acordate anterior cu garanţia statului au fost în euro.

Creditarea de retail în lei s-a întors anul trecut în teritoriul pozitiv, după patru ani de declin, fiind susţinută de programul Prima casă, devenit „exclusiv“ în lei. Însă nu doar trecerea Prima casă la finanţări exclusiv în lei a impulsionat cererea de astfel de împrumuturi, ci şi scăderea costurilor de creditare în monedă locală.

Dobânzile la ipotecarele în lei au ajuns la circa 6% pe an, aproape de dobânda la un credit în euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO