Bănci și Asigurări

Bilanţurile IFN-urilor s-au subţiat până la 6,5 miliarde de euro la finalul lunii noiembrie

Autor: Ciprian Botea

09.01.2013, 00:00 232

Instituţiile financiare nebancare (IFN) mai aveau în noiembrie anul trecut credite acordate şi angajamente asumate cu o valoare cumulată de 29,3 miliarde de lei (6,5 mld. euro) după o scădere cu 15% a bilanţurilor în ultimii trei ani.

Sumele datorate de clienţi se ridicau la 18,5 miliarde de euro în noiembrie, numai 10% dintre acestea fiind acordate persoanelor fizice. Sumele restante ajungeau la 2,3 miliarde de lei (500 mil. euro) şi reprezentau peste 12% din totalul sumelor datorate. Restanţele aproape s-au dublat faţă de nivelul din urmă cu trei ani în condiţiile în care mulţi clienţi au ajuns în incapacitate de plată din cauza creşterii cursului sau a scăderii veniturilor.

Clienţii companiilor de credite de consum şi leasing sunt puternic expuşi riscului valutar, în condiţiile în care peste 90% din împrumuturi sunt acordate în euro. Companiile de leasing şi credite de consum au pierdut zeci de mii de clienţi în ultimii ani din cauză că multe din creditele ajunse la scadenţă nu au mai fost reînnoite. Totodată, o parte din credite au fost scoase din bilanţ deoarece clienţii nu şi-au mai putut plăti ratele. Multe IFN-uri de talie mică şi-au închis activitatea în criză din cauza problemelor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO