Bănci și Asigurări

Bîtu, ING: Vedem optimismul reinstaurat, indicii de încredere sunt la nivelul de dinaintea crizei

Mihaela BÎtu, vicepreşedinte corporate al ING Bank: „Trebuie să excludem mitul că piaţa de credite corporate suferă foarte tare. Dacă excludem dinamica negativă a creditelor neperformante, observăm că scăderea statistică tinde către zero.“

Mihaela BÎtu, vicepreşedinte corporate al ING Bank: „Trebuie să excludem mitul că piaţa de credite corporate suferă foarte tare. Dacă excludem dinamica negativă a creditelor neperformante, observăm că scăderea statistică tinde către zero.“

Autor: Anelis Baciu

19.06.2015, 00:03 439

Economia locală şi inclusiv piaţa bancară au toate premisele să crească în acest an, de vreme ce indicii de încredere au revenit la nivelul anterior crizei, a declarat Mihaela Bîtu, vicepreşedinte pe segmentul corporate al ING Bank, prezentă la cea de-a patra ediţie a conferinţei ZF Bankers.

„România stă foarte bine din punct de vedere macroeconomic, este cea mai sustenabilă poziţie din ultimii 25 de ani. În sfârşit, vedem optimismul reinstaurat, indicii de încredere sunt la nivelul de dinaintea crizei.”

Bîtu se aşteaptă la o creştere cu o cifră a finanţărilor corporate anul viitor, în timp ce creditele destinate clienţilor de retail vor avea un avans de două cifre.

„Trebuie să excludem mitul că piaţa de credite corporate suferă foarte tare. Dacă excludem dinamica negativă a creditelor neperformante, observăm că scăderea statistică tinde către zero. Mă aştept la un avans de o cifră pentru anul viitor.”

Pe de altă parte, vicepreşedintele ING atrage atenţia asupra ritmului îngrijorător de scădere a marjelor de câştig, cauzată în principal de reducerea dobânzilor.

„Ne aşteptam într-adevăr la o scăde­re a marjelor, dar ritmul devine îngri­jo­rător. Ne îngrijorează totodată şi relaxarea prea rapidă a structurilor de creditare, lejeritatea în acordarea creditelor şi evaluarea riscurilor.”

Ea spune că rata de aprobare a creditelor către companii este destul de mare.

„Prudenţa a fost foarte mare în anii de criză, însă procentul de aprobare este foarte mare în cazul ING pentru că ne alegem cazurile. Nu ţintim în mod activ clienţii care nu se potrivesc profilului nostru.”

Vicepreşedintele ING afirmă că cel mai important aspect în ceea ce priveşte finanţarea antreprenorilor este business caseul, dincolo de reputaţia şi talentul antreprenorial.

„Nu facem business cu antreprenori care au o reputaţie proastă şi comportament de business îndoielnic, însă preponderent contează business case-ul, adică ceea ce credităm.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO