Bănci și Asigurări

BNR a atras din piaţă 18 mld.lei, la o dobândă de 2,25%, printr-o operaţiune de retragere de depozit, a doua din aprilie, după 7 ani de pauză

BNR a atras din piaţă 18 mld.lei, la o dobândă de...

Autor: Roxana Rosu

23.04.2018, 13:07 928

BNR a atras din piaţă 18 miliarde de lei, la o dobândă medie de 2,25%, printr-o operaţiune de retragere de depozit derulată astăzi, aceasta fiind a doua măsură de acest tip din această lună, după o pauză de 7 ani.

Prin operaţiunea similară din 16 aprilie, Banca Centrală a atras 18,66 miliarde lei, la acelaşi nivel al dobânzii. BNR nu mai derulase din 2011 astfel de operaţiuni, menite să reducă excesul de lichiditate din piaţă.

”Dacă BNR continuă să retragă depozite din piaţă în următoarele săptămâni şi să menţină excesul de lichiditate la un nivel scăzut, importanţa unei dobânzi de politică monetară de 2,25% va creşte, ceea ce va duce la creşterea Robor, chiar şi în lipsa unei majorări a dobânzii de referinţă. Mişcarea arată că Banca Centrală are de gând să folosească toate tipurile de operaţiuni de care dispune pentru a combate presiunile inflaţioniste în creştere”, se arată într-un raport al Unicredit Bank.

BNR a început întărirea politicii monetare în T4 2017.

În opinia analiştilor Unicredit Bank, ROBOR la 3 luni va ajunge la 2,47% la finele trimestrului doi, 2,75% în T3 şi 2,6% la finele lui 2018. 

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 2,22%, de la 2,13%, urmat şi de indicii la şase şi nouă luni, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 2,49%, de la 2,46%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO