Bănci și Asigurări

BNR a identificat cele mai mari riscuri pentru finanţele României: Creditarea prea redusă a firmelor a ajuns un risc pentru stabilitatea financiară

BNR a identificat cele mai mari riscuri pentru finanţele...

Autor: Claudia Medrega

07.10.2015, 00:08 2636

BNR a identificat 10.000 companii performante care ar permite dublarea stocului creditelor corporate, la peste 200 mld. lei.

Banca Naţională consideră că există aproximativ 10.000 de com­panii per­for­man­te, se­lec­tate pe baza criteriilor de pro­fitabilitate şi investiţii, care au un grad de înda­to­rare scăzut şi ar putea susţine un volum de creditare sem­ni­fi­ca­tiv, care ar permi­te, în timp, du­bla­rea sto­cului actual de împru­muturi acor­date companiilor.

Soldul creditelor corporate a ajuns în august la 109 miliarde de lei, în scădere faţă de nivelul din aceeaşi pe­rioadă a anului trecut.

Dintre cele 10.000 de firme, aproxi­ma­­tiv 3.450 deţineau în iunie 2015 cre­di­te la băncile comerciale în valoare de 8 mld. lei (7,5% din soldul creditelor acor­da­te sectorului companiilor nefinanciare).

Stagnarea creditării pentru com­pa­nii este riscantă pentru sta­bilitatea fi­nan­ciară în viziunea BNR, ca şi creş­terea ponderii îm­pru­muturilor în lei, însă riscul este moderat. „Riscul de menţinere a unei evo­luţii modeste a activităţii de creditare a sec­torului compa­ni­ilor ne­financiare, în condiţiile exis­ten­ţei unui potenţial de creştere sus­te­nabilă“ şi „Riscul de cre­dit asociat sto­cului de credite, în con­textul creşterii pon­derii creditului în mo­nedă naţio­nală“ au fost incluse de BNR la cate­goria riscurilor sistemice moderate.

Banca Naţională a publicat în pre­mieră o hartă a riscurilor la adresa sta­bilităţii financiare în Raportul asupra Sta­bilităţii Financiare. „Păstrarea sta­bilităţii financiare nu este un moft, de­oarece economia de piaţă nu poate să func­ţioneze eficient, corect şi se pră­buşeşte în ultima instanţă dacă sta­bilitatea finan­ciară nu este asigurată“ a declarat Mugur Isărescu, guver­natorul BNR.

Creditarea totală a reuşit cu greu să re­vină în luna august pe plus, aceasta fiind prima evoluţie anuală pozitivă din fe­bruarie 2013. Creşterea creditării a fost de doar 0,2% faţă de primele opt luni de anul trecut. Dinamica a fost in­flu­enţată de accelerarea împru­mu­turilor în lei cu 27%, la maximul istoric de 105 mld. lei. Pe de altă parte, împru­mu­turile în valută au scăzut cu 11%, la 108 mld. lei.

În primele opt luni, băncile au dat cre­dite noi pentru companii de doar 22 de miliarde de lei.

Isărescu a adus în discuţie numărul mare de companii care raportează permanent pierderi şi a atenţionat că situaţia lor afectează inclusiv procesul de finanţare de la bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO