Bănci și Asigurări

BNR a împrumutat 11 bănci cu 4 miliarde lei, prin operaţiuni repo

BNR a împrumutat 11 bănci cu 4 miliarde lei, prin operaţiuni repo

Autor: Monica Juganaru

05.11.2012, 14:33 407

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni 11 bănci cu suma de 4 miliarde lei (884 milioane de euro) pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, iar cererea instituţiilor a fost de aproape patru ori mai mare, de 15,59 miliarde de lei.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR a anunţat un plafon, băncile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, când cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au coborât de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei şi, ulterior, la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

BNR a menţinit vineri la 5,25% dobânda de politică monetară, în linie cu aşteptările analiştilor.

"Chiar dacă nu a oferit indicii asupra unei politici monetare mai restrictive, BNR a semnalat în schimb un control ferm al lichidităţii din piaţă. Credem că aceasta implica o continuare a limitării sumelor injectate prin operaţiunea saptamânală de piaţă monetară, iar în contextul efectului redus al limitei de sumă la repo poate fi privită şi drept o intervenţie verbală pentru susţinerea leului. Mai mult, guvernatorul BNR a confirmat prezenţa băncii centrale în piaţa valutară", se arată într-o notă a analiştilor ING.

Un efect negativ al acestor plafonări este, însă, creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe.

Pe de altă parte, analiştii Erste consideră că fondurile de 1,5 miliarde de euro atrase de România miercuri de pe pieţele externe printr-o emisiune de obligaţiuni acoperă necesarul Ministerului Finanţelor pentru acest an şi vor reduce presiunea de creştere asupra randamentelor la obligaţiunile în lei pe piaţa internă.

Băncile comerciale au afişat luni dimineaţă dobânzi de 5,21% - 5,71% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, foarte uşor peste nivelurile de vineri, de 5,2% - 5,7% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO