Bănci și Asigurări

BNR a împrumutat joi patru bănci cu 2,1 miliarde de lei

BNR a împrumutat joi patru bănci cu 2,1 miliarde de lei

Autor: Marius Oncu

25.09.2014, 14:22 418

Informaţia că BNR va derula o operaţiune de finanţare pentru bănci a susţinut revenirea dobânzilor spre 3% la mijlocul zilei, potrivit unei note a ING Bank România.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut uşor joi, la mijlocul zilei, la 3,22% - 3,72%, de la 3,20% - 3,70% miercuri.

Lichiditatea a devenit insuficientă după ce în această săptămână băncile au fost nevoite să returneze BNR sumele împrumutate printr-o operaţiune repo de săptămâna trecută, iar miercuri a început o nouă perioadă pentru constituirea rezervelor minime obligatorii stabilite de BNR pentru băncile comerciale.

BNR a împrumutat marţi opt bănci comerciale cu aproximativ 1,3 miliarde de lei printr-o operaţiune repo cu termen de o săptămână, la rata de politică monetară de 3,25%, aceasta fiind prima utilizare a facilităţii de introducere de lichiditate în piaţa financiară începând din luna aprilie.

În luna aprilie, BNR a derulat trei operaţiuni repo de 1,2 miliarde de lei, 2,03 miliarde de lei şi, respectiv, 627,2 milioane de lei.

Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 3,19% - 3,69%, faţă de 3,18% - 3,68% pe an în ziua precedentă.

Dobânzile pe termene mai lungi continuă să se menţină sub ratele pe maturităţi imediate. Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a crescut la 2,59% - 3,09%, de la 2,55% - 3,05% pe an miercuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO