Bănci și Asigurări

BNR a înjumătăţit preţul leilor în şase luni

BNR a înjumătăţit preţul leilor în şase luni

Autor: Razvan Voican

09.01.2014, 21:39 1729

Ratele de dobândă interbancare ROBOR, care constituie baza de preţ pentru creditele în lei, au marcat ieri noi minime istorice pe piaţa monetară, ROBOR la trei luni aproape atingând pragul de 2%, la mai puţin de jumătate din nivelul de la începutul lunii iulie 2013 când BNR s-a lansat în noul ciclu de relaxare a politicii monetare. ROBOR pe o zi stă să intre sub 1%, iar ROBOR la şase luni – referinţă pentru creditele ipotecare în lei – s-a consolidat sub pragul de 3%.

„Semnalul s-a transmis până la urmă”, afirma miercuri cu mândrie guvenatorul BNR Mugur Isărescu după ce banca centrală luase piaţa prin surprindere cu amploarea noilor măsuri de relaxare monetară. Dobânda medie la creditele noi în lei pentru persoane fizice coborâse în noiembrie 2013 până la 9,3%, cu trei puncte procentuale sub nivelul din urmă cu un an.

Mult mai vizibilă este scăderea în cazul creditelor pe termen mai mare de cinci ani (în principal ipotecare), unde dobânda medie a alunecat puternic de la peste 11% la 6,4%. La creditele noi în lei pentru companii dobânda medie a scăzut cu 2,5 puncte procentuale într-un an, până la 7,5% pe an. Ministerul Finanţelor rămâne un mare beneficiar al politicii de relaxare a BNR, randamentele obligaţiunilor de stat marcând minim după minim.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO