Bănci și Asigurări

BNR a pus ieri capăt seriei de şapte săptămâni consecutive de operaţiuni repo

BNR a pus ieri capăt seriei de şapte săptămâni...

Autor: Liviu Popescu

18.08.2015, 00:04 145

BNR nu a mai realizat ieri o nouă injecţie de lichiditate după ce în ultimele şapte săptămâni instituţia a organizat licitaţii repo în fiecare zi de luni, odată cu intensificarea crizei din Grecia.

„Această situaţie sugerează un acces îmbunătăţit la piaţă pentru toţi administratorii de lichiditate, având în vedere că precedentele licitaţii repo nu au fost cauzate de probleme structurale de lichiditate“, scriu analiştii ING într-un raport.

Pe 10 august a avut loc cea mai recentă  licitaţie  de  acest  fel,  când  două bănci au împrumutat 200 mil. lei prin operaţiuni repo, tranzacţii prin care instituţiile de credit primesc lichiditate pentru care garantează cu titlurile de stat deţinute în portofoliu. Însă cea mai mare sumă a fost oferită la începutul lunii iulie, fiind de 1,6 mld. lei. Analiştii spuneau atunci că nu este vorba despre lipsă de lichiditate din sistem, ci cel mai probabil de faptul că unii jucători au acces limitat la piaţa monetară. În întărirea afirmaţiilor acestora au venit şi datele de la BNR care arată că băncile au depus la instituţie prin facilitatea de depozit pe o zi aproape 6 mld. lei în fiecare zi lucrătoare din iulie, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni.

Facilitatea de depozit pe o zi este folosită de bănci ca o soluţie de urgenţă pentru  a-şi  plasa,  la  finalul  fiecărei  zile lucrătoare, resursele pentru care nu au găsit un alt plasament cu randament mai mare.

BNR a injectat lei într-un ritm săptămânal băncilor participante începând cu 30 iunie, termen la care ajungeau la scadenţă datorii ale Greciei către Fondul Monetar Internaţional de 1,6 mld. euro.

Patru bănci cu acţionariat grecesc (Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi  Banca  Românească)  activează  pe piaţa bancară locală şi deţin cumulat active de circa 45 mld. lei, ceea ce reprezintă 125 din activele întregului sistem bancar de 361 mld. lei (81 mld. euro). Cele patru bănci au circa 7.250 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în 535 de sucursale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO