Bănci și Asigurări

BNR a radiat 26 de instituţii financiare din registrele sale anul trecut

BNR a radiat 26 de instituţii financiare din registrele...

Autor: Liviu Popescu

27.01.2015, 00:00 548

BNR a radiat anul trecut  din registrele sale 26 de instituţii financiare nebancare (IFN), cele mai multe fiind companii de leasing, care nu au mai îndeplinit condiţiile de funcţionare, au încălcat normele de funcţionare sau au decis să se retragă de pe piaţă din cauza prăbuşirii vânzărilor de credite şi a finanţărilor în ultimii ani.

Din registrul general au fost radiate 20 de instituţii, iar din registrul special alte şase. În registrul special sunt listate IFN-urile care au un sold minim al creditelor de 25 milioane de lei şi capitaluri proprii şi sume împrumutate de cel puţin 50 de milioane de lei. Printre IFN-urile radiate anul trecut se numără şi firme deţinute de grupuri financiare mari, cum ar fi ING Lease România.

ING a renunţat la businessul de leasing şi a integrat o parte din portofoliul activităţilor de leasing în bancă, iar o parte a fost vândută către austriecii de la Raiffeisen Leasing.

Şi Garanti Credite Ipotecare (fosta Domenia Credit), o societate de credit ipotecar, a fost radiată în decembrie din registrele BNR. Compania a fost integrată în Garanti Bank. Piaţa de leasing financiar şi cea a creditelor de consum au fost puternic afectate în ultimii doi ani, aproximativ 200 de jucători fiind nevoiţi să-şi închidă operaţiunile.

Numărul firmelor radiate de BNR a scăzut în ultimii ani comparativ cu nivelul de la începutul crizei, dar problemele persistă în special pe piaţa de leasing.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO