Bănci și Asigurări

BNR a rămăs fără 100 mil. euro din rezerva valutară în iunie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

02.07.2015, 00:04 294

Banca Naţională a încheiat luna iunie cu rezerve valutare de 30,1 mi­liarde de euro (echivalentul a 134 mld. lei), în scădere cu circa 100 milioane de euro faţă de nivelul atins în luna pre­cedentă, potrivit datelor BNR. Com­parativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, rezervele valutare s-au diminuat cu circa 1,2 mld. euro.

În iunie au avut loc intrări în re­zerva valutară de 1,7 mld. euro, res­pectiv modificarea rezervelor valutare minime în valută constituite de bănci, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor şi a Comisiei Europene.

Ieşirile din rezerva valutară au însumat 1,9 mld. euro, provenite în spe­cial din modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezerva de aur a rămas la 103,7 tone în iunie, iar valoarea acesteia s-a ri­dicat la circa 3,5 mld. euro. Com­pa­ra­tiv cu luna precedentă, valoarea rezer­vei de aur s-a diminuat cu aproximativ 110 milioane de euro, pe fondul evoluţiei des­cen­dente a cotaţiei aurului. Spre com­paraţie, în iunie 2014 valoa­rea rezervei de aur era de 3,2 mld. euro.

Gramul de aur a încheiat luna tre­cută la 151 de lei, cu 3%, respectiv patru lei, faţă de finele lunii mai, po­trivit da­te­lor BNR. În ultima zi a lunii iunie din 2014 gramul de aur era cotat la 136 de lei.

Rezerva totală, valută plus aur, însuma 33,6 mld. euro la finele lunii iunie, în scădere cu 200 mil. euro faţă de lună precedentă. Spre comparaţie, în iunie 2014 rezerva valutară s-a ridicat la 34,4 mld. euro.

Plăţile scadente în iulie în contul datoriei publice denominată în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 1,3 mld. euro. Banca centrală nu finanţează direct datoria publică, dar ad­minis­trează conturile în valută ale străinilor.

Circa 90% din rezerva valutară administrată de BNR sunt investite în obligaţiuni emise de guvernele străine, în timp ce restul reprezintă sumele plasate la alte bănci centrale.

BNR a avut anul trecut un profit net de 1,1 mld. lei, iar 70% din această sumă, respectiv 760 mil. lei, au fost alo­cate pentru pierderile din 2013, în timp ce 43 mil. lei au fost direcţionate către re­zervele statutare. Circa 300 mil. lei au mers către bugetul de stat ca impozit pe profit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO