Bănci și Asigurări

BNR a redus dobânda-cheie la 5,5%. Când vor scădea dobânzile la credite?

BNR a redus dobânda-cheie la 5,5%. Când vor scădea dobânzile la credite?

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Până acum, „semnalul“ dat de banca centrală nu s-a transferat la dobânzile la credite pentru clienţii nebancari

Autor: Claudia Medrega

03.02.2012, 00:05 547

Banca Naţională a decis să reducă dobânda-cheie cu 0,75 puncte procentuale din noiembrie 2011 şi până în prezent, la 5,5%, însă mai multe bănci precum BCR, Raiffeisen, Emporiki şi Garanti au făcut recent mişcări exact în sens invers, scumpind creditele în lei pentru a-şi reface marjele.

Până acum, "semnalul" dat de banca centrală nu s-a transferat la dobânzile la credite pentru clienţii nebancari cu toate că ratele ROBOR de pe piaţa interbancară au scăzut vizibil, mai ales în ultima lună.

Bancherii folosesc scăderea ratelor de referinţă ROBOR pentru a câştiga mai mult din marje. În aceste condiţii, mai mulţi analişti vorbesc de probleme legate de transmiterea politicii monetare asupra dobânzilor, considerând canalul de transmitere ca fiind "alterat".

"Există o problemă legată de volatilitatea dobânzilor pe piaţa interbancară. Un pas esenţial este să se asigure predictibilitatea dobânzilor interbancare. Istoria ultimilor ani ne arată că dobânzile interbancare sunt de fapt supapa pieţei valutare. Stabilitatea cursului de schimb poate fi explicată prin faptul că am avut o volatilitate a dobânzilor pe piaţa interbancară. În alte ţări este invers", a comentat Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii.

Reducerea ratei dobânzii de politică monetară s-ar putea transmite mai repede spre clienţii băncilor dacă instrumentele prin care banca centrală injectează lichiditate în piaţă ar avea scadenţe mai mari, crede Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Decizia băncii centrale a fost anticipată de analişti, venind pe fondul scăderii inflaţiei şi al amplificării riscurilor privind încetinirea creşterii economice în acest an.

BNR a reuşit în 2011 să atingă ţinta de inflaţie pentru prima dată în ultimii cinci ani, iar unii analişti cred că există şanse ca obiectivul să fie atins şi în 2012.

BNR se arată hotărâtă să încurajeze creditarea şi economia, dar dobânzile reale la lei încă sunt mult mai ridicate decât la euro pentru a putea vorbi de un impact rapid şi semnificativ al acestor reduceri. Impactul deciziei BNR asupra cursului de schimb ar urma să fie neutru, în opinia analiştilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO