Bănci și Asigurări

BNR a redus dobânda-cheie la minimul istoric de 2% şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii

BNR a redus dobânda-cheie la minimul istoric de 2% şi a...

Autor: Liviu Popescu

31.03.2015, 12:52 871

Consiliul de administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de astăzi reducerea ratei de dobândă de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,25% la 2%, un minim istoric, precum şi menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii la 10% pentru lei şi 14% pentru valută.

BNR a decis să îngusteze coridorul simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,75 puncte procentuale de la +/-2,00 puncte procentuale. În consecinţă, începând cu data de 1 aprilie, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se va reduce la 3,75 la sută pe an de la 4,25 la sută, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 0,25 la sută.

Decizia băncii centrale era aşteptată de analişti, care estimau o tăiere a dobânzii-cheie de 0,25 puncte procentuale. Nivelul dobânzii cheie s-ar putea menţine la 2% până la finalul anului viitor, însă estimările analiştilor variază între 1,75% şi maxim 2,75%, un număr de participanţi la sondaj realizat de Asociaţia Analiştilor Financiar - Bancari din România în rândul membrilor prognozând un ciclu de majorare a dobânzii în 2016.

Banca centrală a redus la începutul lunii februarie rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25% şi a decis îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la două puncte procentuale. Atunci, instituţia a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 10%, respectiv 14%. Ultima intervenţie a băncii centrale pe partea de rezerve minime a fost în noiembrie, când a redus ratele RMO pentru pasivele în valută de la 16% la 14%, cele în lei fiind menţinute la 10%.

BNR a tăiat anul trecut dobânda cheie de cinci ori, de la 3,75% la 2,75%, iar de la începutul acestui an a operat încă alte trei reduceri, de la 2,5% pe an 2%.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO