Bănci și Asigurări

BNR a sondat măruntaiele băncilor. Rezultatul: Este nevoie de noi provizioane

BNR a sondat măruntaiele băncilor. Rezultatul: Este nevoie de noi provizioane

Autor: Claudia Medrega

14.11.2012, 00:09 4162

Banca Naţională va cere, probabil, unor bănci să majoreze provizioanele pentru credite neperfor­mante la începutul anului viitor, în urma procesului de reevaluare a garanţiilor aferente creditelor acordate, afirmă Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.

"Suntem chiar acum într-o procedură cerută de Banca Naţională, o procedură prin care am solicitat auditorilor să verifice valoarea colateralelor pe care le deţin băncile pentru a vedea măsura în care ele sunt acoperitoare. Şi, desigur, atunci când va fi necesar şi acolo unde va fi necesar, probabil undeva la începutul anului viitor, e posibil să solicităm noi provizioane unora dintre bănci. Rămâne să vedem cifrele atunci când domnii auditori vor fi gata", a declarat Olteanu.

BNR le-a dat frisoane unor bancheri când la începutul toamnei le-a solicitat firmelor de audit cărora le-a acordat licenţe pentru evaluarea cifrelor publicate de bănci să verifice cu maximă atenţie raportările pe primele şase luni ale acestui an şi să sesizeze orice eventuală reflectare lipsită de fidelitate a creanţelor depreciate şi a provizioanelor. Valoarea diverselor categorii de active aduse de clienţi ca garanţie a fost afectată puternic în ultimii doi ani de criză, astfel că este necesară corelarea cu valoarea actuală de piaţă, a arătat Olteanu.

În urma deprecierii garanţiilor a scăzut gradul de acoperire a creditelor cu garanţii reale. Pe parcursul crizei unele bănci au încercat să tragă de timp şi să amâne constituirea de provizioane şi ajustarea valorii garanţiilor în funcţie de piaţă, astfel încât să poată ieşi în faţă cu rezultate mai bune. Însă criza s-a prelunit, paliativele încercate cu unii clienţi şi-au pierdut repede efectul, iar acum sunt presate să scoată scheletele la iveală. BNR a încercat să pună presiune pe auditori, astfel încât băncile să nu mai poată pune pe masă situaţii "coafate" într-o formă sau alta.

Şeful KPMG, Şerban Toader, spune că auditarea portofoliilor de credite ale băncilor pentru primul semestru, la solicitarea BNR, a fost o acţiune tratată cu seriozitate atât de bănci, cât şi de auditori, iar un astfel de exerciţiu ar putea să contribuie la creşterea încrederii în sistemul bancar.

Citiţi şiKPMG: Auditarea semestrială a portofoliilor de credite poate contribui la creşterea încrederii în sistemul bancar

Portofoliile de credite au continuat să se afle sub presiune, iar o parte importantă din profiturile operaţionale a mers în provizioane. În condiţiile continuării creşterii creditelor neperformante, sistemul bancar a rămas pe pierdere şi în 2011, pentru al doilea an consecutiv. Pe baza datelor preliminare pentru 2012, şi în acest an sistemul bancar va înregistra pierdere.

În ultimii ani, în România tendinţa a fost de deteriorare rapidă a portofoliilor de credite, vizibil mai rapidă decât pe alte pieţe din regiune, astfel că ponderea creditelor neperformante în total împrumturi a fost pe un trend continuu ascendent, depăşind 10% din total împrumuturi încă de la jumătatea anului 2010, triplu faţă de nivelul de la începutul crizei în 2008. Spre finalul anului 2011 rata creditelor neperformante a dat semne de stabilizare, în jurul nivelului de 14% din total împrumuturi, însă în acest an neperformantele şi-au reluat ascensiunea, inclusiv sub presiunea deprecierii rapide a leului în raport cu euro.

Viceguvernatorul Bogdan Olteanu a amintit, la o conferinţă organizată ieri de ziarul Bursa la BNR, că ponderea creditelor neperformante este în prezent de aproximativ 17% din totalul împrumuturilor.

Atunci când calibrează nivelul provizioanelor pentru creditele neperformante băncile ţin cont de evaluarea garanţiilor şi nu poate fi exclusă tentaţia unei supraevaluări pentru evitarea înregistrării de pierderi prea mari.

Băncile au implementat diferite programe de rescadenţare şi de restructurare a împrumuturilor nerecuperate în ultimii ani, iar Banca Naţională a continuat să solicite rate mari de provizionare.

Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane este ridicat, de peste 90%. O serie de analişti au anticipat că ponderea împrumuturilor neperformante va continua să crească şi poate trece de 20% anul viitor.

În cazul BCR, cea mai mare bancă după active, rata creditelor neperformante a ajuns la sfârşitul lunii septembrie la 25,8%, în creştere cu cinci puncte procentuale faţă de septembrie 2011.

Rata de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane era la sfârşitul lunii septembrie de 57,2%.

La BRD, a doua mare bancă în sistem, rata împrumuturilor neperformante a urcat la sfârşitul lunii septembrie la 20,14%, cu cinci puncte procentuale peste nivelul din septembrie 2011, rata de acoperire cu provizioane fiind de 47%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO