Bănci și Asigurări

BNR a tinut leul in frau, dar cu pretul fluctuatiei dobanzii

BNR a tinut leul in frau, dar cu pretul fluctuatiei dobanzii
24.05.2010, 23:49 31

Evolutia cursului euro nu a mai dat dureri de cap romanilor inprima parte din 2010, insa pretul stabilitatii a fost decontat pepiata monetara, unde dobanzile au inregistrat fluctuatiiconsiderabile, miscandu-se intre 2% si 9% pe an.

Leul a fost mult mai stabil in fata euro decat zlotul polonezsau forintul maghiar, care au inregistrat atat aprecieri, cat sideprecieri sensibil mai mari in cele aproape cinci luni scurse dela inceputul anului. La Varsovia si Budapesta dobanzile au fostinsa mult mai stabile, avand fluctuatii de mai putin de doua puncteprocentuale.

"Cand se schimba sentimentul pe pietele internationale, la noise vede mai degraba in dobanzi si mai putin in curs. La eifluctuatia este mai mare pe curs", spune Ionut Dumitru,economistul-sef al Raiffeisen Bank. BNR nu comenteaza operatiunilederulate pe piata valutara, insa oficialii sai au dat de inteles inaceasta primavara ca nu vor tolera o "volatilitate excesiva" acursului, care ar ameninta evolutia economiei. Prima parghiefolosita de BNR pentru controlul variatiilor de curs este reglareacantitatii de lei pe piata monetara. Cand cursul se intareste preamult, BNR lasa mai multi lei pe piata, iar dobanzile scad, facandastfel plasamentele pe plan local mai putin atractive.

"Aceasta politica are un impact negativ asupra cererii decredite in lei - cand este volatilitate pe ratele de dobanda,oamenii nu doresc sa se imprumute in lei", spune si NicolaieAlexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank. Nici bancheriinu au avut curajul sa coboare cu costurile la creditele in lei sub13%-15% pe an, in timp ce la depozite dobanzile platite au coboratspre 6% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO