Bănci și Asigurări

BNR: Acţionarii unor bănci au obosit. Dacă ar fi investit în energie, ar fi câştigat mai mulţi bani

BNR: Acţionarii unor bănci au obosit. Dacă ar fi...

Autor: Liviu Popescu, Claudia Medrega

21.09.2015, 00:08 3662

România are prea multe bănci pentru cât business generează economia, companiile şi persoanele fizice.

Banca Naţională încurajează procesul de consolidare a sistemului bancar local având în vedere că sunt prea multe bănci pentru cât business poate să genereze economia, com­paniile şi persoanele fizice.

Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, spune că unii acţionari au „obosit“ întrucât băncile pe care le controlează nu au reuşit să obţină profit.

„Într-un fel este normal acest proces de con­solidare şi pentru că  acţionarii vechi sunt obosiţi de ani de nemarcat profit. Practic, pentru aceştia după 2009 nu au fost multe veşti bune. Dacă ar fi investit în energie, stăteau mai bine decât după investiţiile în banking. Şi mulţi dintre aceştia au şi obligaţii instituţionale. Acţionarii din ţările-mamă au aşteptările lor şi se pot decide oricând să se orienteze către altceva decât sectorul bancar.“

Această consolidare înseamnă preluări de bănci, fuziuni, achiziţii de portofolii de credite şi de de­pozite de la cei care vor să părăsească piaţa.  Con­form calculelor la sfârşitul acestui deceniu, Ro­mânia ar trebui să aibă 10-15 bănci mai mari, care fac de toate, nu 40 câte sunt acum.

Criza a lovit în plin sis­te­mul bancar, bancherii fiind total nepregătiţi pen­tru scă­de­rea business-urilor companiilor ca ur­mare a căderii econo­mice şi a re­ducerii veniturilor persoa­ne­lor fizice care nu au mai avut bani să îşi plătească ratele. Dacă în primii ani de criză băncile au ascuns prin bilanţ creditele ne­per­formante, în ultimii doi ani BNR le-a presat să le scoată la supra­fa­ţă şi să le vândă. Anul trecut tot sistemul bancar românesc a raportat o pierdere de 4,4 mld. lei (1 mld. euro), la polul opus faţă de anul de vârf 2008 când avusese un profit de 1 mld. euro.


Citeşte şi:

Garanti: Clientul nu mai vine singur la bancă, cum era în anii de boom, ci trebuie convins


După preluarea Volksbank de către Banca Transilvania, analiştii se aşteaptă la mişcări mai rapide în sistemul bancar mai ales că Banca Naţiona­lă pune presiune pe acţio­na­rii unor bănci să ia o decizie în privinţa viitorului lor.

Ilie Carabulea, acţionarul principal al Băncii Carpatica, a fost presat să găsească o soluţie pentru banca din Sibiu, el semnând deja un acord de vânzare cu fondul de investiţii J.C. Flowers. Având bani şi dorinţă de a investi, americanii sunt încurajaţi să preia şi alte bănci locale, cum ar fi Piraeus, Crédit Agricole, Ban­ca Românească sau Credit Europe.

Pentru Piraeus, o bancă de locul 11, sunt mai mulţi investitori interesaţi printre care şi ungurii de la OTP Bank, care au preluat anul trecut operaţiunile portu­ghezilor de la Millennium Bank. „Au fost făcuţi paşi în negociere. Decizia se ia la Atena“, a menţionat Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte Piraeus Bank România, la un seminar pe teme bancare.

Înainte ca acţionarii, cei mai mulţi străini, să găsească o soluţie pentru operaţiunile din România, băncile sunt presate să se restructureze începând de la modelul operaţional până la portofoliul de credite şi de clienţi pentru a încerca să revină pe profit sau măcar să nu mai ceară bani de la acţionari pentru acoperirea găurilor.

„Vedem că băncile continuă procesul de restructurare a portofoliilor şi a activităţii. Este necesară adaptarea modelelor de business chiar dacă facem parte din grupuri puternice“, a menţionat Bogdan Neacşu, vicepreşedinte Garanti Bank România.

În ciuda faptului că în ultimii ani au vândut masiv pachete de credite neperformante, băncile încă au în seifuri împrumuturi care le aduc pierderi, NPL-urile  rămase fiind estimate la 3-4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO