Bănci și Asigurări

BNR: Băncile din România încă nu şi-au ajustat modelul de afaceri la ratele de dobândă scăzute

BNR: Băncile din România încă nu şi-au ajustat...

Autor: Liviu Popescu

13.06.2016, 00:00 235

Ponderile veniturilor nete din dobânzi şi din comisioane în venitul operaţional au rămas relativ constante pe parcursul ultimilor ani, scrie BNR în raportul de stabilitate financiară aferent anului 2015. „Această caracteristică, în contrast cu evoluţiile înregistrate de băncile europene, care raportează o creştere a ponderii veniturilor nete din comisioane, indică faptul că instituţiile de credit din România încă nu şi-au ajustat modelul de afaceri la noul context economic caracterizat de rate de dobândă scăzute”. 

Astfel, la finele anului 2015, veniturile nete din dobânzi şi cele din comisioane reprezentau 57,8%, respectiv 20,7% din totalul veniturilor operaţionale. Câştigurile nete înregistrate din tranzacţiile de pe piaţa valutară reprezintă al treilea element ca pondere în veniturile operaţionale (8,7%), opt bănci concentrând 82,1% din acestea, ceea ce reflectă o capacitate sporită a unor bănci de a genera profit din alte activităţi decât acordarea de credite şi atragerea de depozite. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO