Bănci și Asigurări

BNR da bancilor 2 mld. euro sa crediteze economia. Cum comentati?

30.06.2009, 18:10 32

Banca Nationala a surprins ieri din nou piata, dubland o reducere asteptata a dobanzii cheie la 9%, cu o diminuare a rezervelor minime atat la lei, cat si la valuta, masura prin care elibereaza bancilor peste 2 miliarde de euro, bani pe care acestea sa ii poata pompa in economie.

Decizia de ieri a BNR arata o preocupare tot mai mare fata de problemele din economie, care vine dupa scaderea surprinzatoare a Produsului Intern Brut in primul trimestru cu 6,2%. Companiile sunt aproape de intrarea in blocaj financiar, in conditiile in care chiar statul isi achita cu mari intarzieri obligatiile, iar bancile nu dau drumul la credite, tinand dobanzile sus.
Practic, prin decizia de ieri, BNR pune presiune pe banci sa dea mai multe credite, pentru ca de acum bancherii nu mai pot invoca problema lichiditatilor insuficiente.
BNR le va permite bancilor, incepand cu 24 iulie, sa imobilizeze sub forma de rezerve minime doar 15% din fondurile atrase in lei (fata de 18% inainte) si 35% din cele in valuta, respectiv cu 5 puncte mai putin fata de nivelul in vigoare la acest moment. Rezervele se aplica doar fondurilor atrase pe perioade mai mici de doi ani.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, sustine ca decizia BNR va duce la o reducere a dobanzilor la credite, dar reluarea creditarii in volume consistente depinde si de nivelul cererii din partea clientilor.
"Va fi o reducere a dobanzilor. Ramane de vazut care este si cererea", spune Anghel. Economistul BCR mizeaza ca banca centrala va mai reduce dobanda-cheie in cursul anului, avand in vedere ca inflatia da semne clare de incetinire. Abia daca dobanzile pe piata interbancara - care urmaresc acum indeaproape dobanda BNR- ar cobori sub 8%, clientii ar putea sa ia credite in lei cu dobanzi de sub 10% pe an, spune Anghel.
Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen, calculeaza ca BNR va elibera in piata prin decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii echivalentul a 2-2,4 miliarde de euro, cumuland sumele in lei si in valuta. "Cred ca dobanzile vor reactiona vizibil in urmatoarele 30-45 de zile", spune Libocor. Desi aceasta este cea mai puternica masura de politica monetara luata de BNR de la debutul crizei pe plan local in toamna trecuta, analistii sunt totusi rezervati privind impactul pe care ar putea sa il aiba pe termen scurt.
Chiar daca imprumuturile se vor ieftini, impactul relaxarii politicii monetare asupra activitatii economice se va vedea cu intarziere. "Este un prim pas si cu o floare nu se face primavara. Daca procesul de relaxare monetara va continua si, esential, contextul extern se va imbunatati, primele efecte (asupra activitatii economice, n. red.) s-ar putea observa la mijlocul anului viitor", spune Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO