Bănci și Asigurări

BNR dă un semn de încurajare a economiei prin reducerea dobânzii de referinţă cu 0,25%. „Insuficient”, spune Dan Şucu de la Mobexpert, „inflaţia a scăzut cu 3%”

BNR dă un semn de încurajare a economiei prin reducerea dobânzii de referinţă cu 0,25%. „Insuficient”, spune Dan Şucu de la Mobexpert, „inflaţia a scăzut cu 3%”

Autor: Mihaela Claudia Medrega

03.11.2011, 00:09 1785

BNR s-a hotărât ieri să reducă dobânda-cheie la 6% după un an şi jumătate în care a ţinut-o în­ghe­ţată la 6,25%, şi dă astfel semnalul unui ciclu de reduceri de dobândă care ar trebui să ajute economia să iasă de sub amenin­ţarea recesiunii.

Consiliul de administraţie al BNR subliniază că se aşteaptă ca semnalul său să fie preluat în dobânzile practicate de bănci la creditele în lei, mesaj care concordă cu orientarea noilor reguli de creditare care vizează temperarea creditului în euro. De asemenea, BNR în­deamnă băncile să stimuleze economisirea prin dobânzi "adecvate" pentru a reduce "dependenţa economiei naţionale faţă de finanţările externe".

În ultimele 18 luni antreprenorii au tot aşteptat de la BNR semnale de încurajare a creditării, cu atât mai mult când problemele din zona euro s-au agravat.

"Probabil BNR a vrut să dea un imbold, o direcţie, dar este aceeaşi neho­tărâre. Este un imbold şi nu este. Nu răs­punzi la o scădere a inflaţiei cu peste trei puncte printr-o di­minuare a dobânzii cu 0,25%. Ce a făcut BNR nu va avea o influenţă în piaţă. BNR nu a avut nicioda­tă o atitudine antreprenorială", co­men­tează Dan Şucu, şeful Mobexpert.

Analiştii băncilor, mulţi surprinşi de decizia BNR, cred că reducerea dobânzii cu numai un sfert de punct are mai mult un rol de semnal, fiind important ca relaxarea să continue pentru a ajunge şi în dobânzile la credite. De fapt, cre­ditele de retail în lei s-au scumpit în septembrie cu aproape jumătate de punct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO