Bănci și Asigurări

BNR dezvaluie in premiera cati bani a imprumutat bancilor in 2009: 3,3 mld. euro

BNR dezvaluie cati bani a imprumutat bancilor in 2009
03.06.2009, 00:00 56

BNR a publicat ieri, in premiera, detalii privind operatiunile derulate pe piata monetara, incluzand sumele imprumutate bancilor sau atrase de pe piata, maturitatile operatiunilor derulate, precum si ratele de dobanda.

"Este o injectie considerabila de lichditati, dar ele merg preponderent inspre partea de titluri de stat si mai putin spre creditarea economiei. S-a vazut ca interesul este mare pentru tipul acesta de plasamente din partea bancilor", comenteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
Potrivit acestor date, in prezent BNR nu are in stoc sume atrase de la banci prin depozite, certificate de depozit sau operatiuni reverse repo (in cadrul carora banca centrala le vinde pentru o durata prestabilita titluri de stat bancilor comerciale, atragand astfel o parte din cantitatea de lei disponibila pe piata).
In schimb, din luna mai si pana in prezent bancile comerciale au imprumutat de la BNR, in cadrul a patru licitatii, putin peste 14 miliarde de lei. Sumele au fost obtinute in cadrul operatiunilor repo, in care BNR cumpara pentru perioade prestabilite titluri de stat de la banci, oferindu-le in schimb lei. Sumele au fost oferite pe perioade de 30-31 de zile, urmatoarea scadenta fiind programata pentru 5 iunie, cand bancile va trebui sa dea inapoi BNR 2,87 mld. lei.
"Din ce am vazut pana acum, BNR va organiza operatiuni repo ori de cate ori va fi nevoie. Cu o exceptie, daca va fi un atac speculativ", mai spune Hancila. Ea spune totusi ca pare putin probabil ca BNR sa ajunga sa organizeze regulat licitatii pentru injectii de lichiditati in piata, asa cum facea in anii trecuti pentru absorbtia excesului de lei.
La licitatiile organizate in aprilie si prima licitatie din mai BNR a oferit lei bancilor la o dobanda de 10% pe an, respectiv nivelul la care era setata atunci rata de politica monetara. Incepand cu licitatia din 15 mai dobanda a coborat la 9,5% pe an, reflectand decizia de relaxare a politicii monetare de la inceputul lunii mai.
Si in cadrul operatiunilor reverse repo, prin care BNR a sterilizat temporar excesul de lei de pe piata, dobanzile utilizate au fost tot de 10% pe an si, din mai, 9,5% pe an. Anul acesta BNR a derulat o singura licitatie pentru atragere de depozite (in trecut principalul instrument de politica monetara), platind o dobanda de 10% pe an. Toate operatiunile prin care au fost absorbiti lei de pe piata au avut maturitati scurte, de cel mult sapte zile.
Potrivit datelor prezentate de BNR, primele operatiuni repo figureaza din mai-iunie 2007 - atunci banca centrala a oferit imprumuturi in lei pentru a atenua o lipsa temporara de lichiditati, care urcase dobanzile chiar si la 50% pe an.
Intre noiembrie 2008 si aprilie anul acesta in statisticile BNR nu apare nicio inregistrare. Totusi, guvernatorul Mugur Isarescu a explicat la sfarsitul iernii ca BNR a injectat lei in piata prin operatiuni repo derulate cu unele banci selectate, care la randul lor au plasat banii mai departe in titluri de stat, permitand astfel Ministerului de Finante sa obtina lichiditati la costuri rezonabile. BNR era pusa in iarna intr-o situatie dificila, in conditiile in care setea de finantari a Finantelor punea presiune pe dobanzile pe piata monetara, dar o injectie masiva de lei in piata risca sa alimenteze presiunile oricum puternice de depreciere a cursului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO