Bănci și Asigurări

BNR: Două treimi din firmele din România nu ar împrumuta bani de la bănci, indiferent de cost

BNR: Două treimi din firmele din România nu ar...

Autor: Raluca Ghinea

02.06.2015, 11:21 535

Companiile din România intenţionează să-şi menţină sau chiar să-şi reducă gradul de îndatorare bancară, având în vedere că 64% dintre firme nu ar accesa un credit în lei, iar 68% nu ar contracta o finanţare în euro, indiferent de cost, potrivit unui sondaj efectuat de BNR.

"Capacitatea companiilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile privind rata dobânzii este scăzută, dar cunoaşte o îmbunătăţire comparativ cu exerciţiul anterior. Aproximativ o treime din companii spun că ar fi afectate de o majorare între 1 şi 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la lei, cât şi la euro, categoria celor care indică problematic un şoc de până la 1 punct procentual fiind în scădere", arată rezultatele Sondajului privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România şi capacitatea acestora de a face faţă unor condiţii financiare nefavorabile (FCNEF).

Studiul surprinde opiniile sectorului real cu privire la cele mai presante probleme în desfăşurarea activităţii, disponibilitatea şi evoluţia surselor de finanţare, rata de succes în accesarea finanţării de la bănci şi IFN şi în accesarea fondurilor europene, relaţia firmelor cu băncile şi IFN, percepţia privind costul finanţării, nivelul maxim suportabil privind rata dobânzii şi efectele unor posibile evoluţii nefavorabile ale ratei dobânzii sau percepţia asupra implicaţiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei naţionale.

Analiza este realizată pe baza răspunsurilor a circa 10.500 de companii nefinanciare, perioada investigată fiind octombrie 2014 - martie 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO