Bănci și Asigurări

BNR: Economia descreşte puternic. Dar creşte. Consiliul de Administraţie al BNR remarcă o “descreştere puternică” a “ritmului de creştere economică”

BNR: Economia descreşte puternic. Dar creşte. Consiliul...

Autor: Iulian Anghel

10.10.2018, 19:35 2305

BNR arată, în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României din 3 octombrie, în care a decis menţinerea dobânzii-cheie la 2,5%, că economia decelerează şi nu prea. Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 5,5%, o fantezie, spun economiştii independenţi de guvern. Dar o creştere de 3,5% ar însemna şi ea o ascensiune foarte bună. La ce raportăm creşterea/descreşterea, la excepţii sau la potenţial?

“Membrii Consiliului au remarcat în primul rând diminuarea puternică a ritmului de creştere a economiei faţă de anul trecut. Totodată, s-a notat că în trimestrul II creşterea economică a cunoscut, totuşi, o reaccelerare uşoară în termeni anuali - la 4,1 la sută, de la 4,0 la sută în trimestrul I -, în condiţiile unei creşteri a dinamicii sale trimestriale. Aceasta face probabilă o reamplificare mai pronunţată decât cea anticipată a excedentului de cerere agregată în intervalul aprilie-iunie. Consumul privat a continuat să fie principalul propulsor al avansului economic, cu o contribuţie chiar în uşoară creştere, ca urmare a măririi neaşteptate a dinamicii lui anuale”, arată minuta de şedinţă a politicii monetare din 3 noiembrie, publicată miercuri, din care nu rezultă însă dacă revitalizarea consumului este un lucru bun sau rău şi nici dacă “decelerarea” creşterii economiei este în firescul lucrurilor sau e rea.

Comisia Naţională de Prognoză anticipează că, în acest an, investiţiile ar urma să ia locul consumului, ca motor principal al economiei (un plus de 5,6% la consumul final şi unul de 7,9% la investiţii). BNR nu crede în această prognoză, reiese din minuta şedinţei de politică monetară mai sus citată, dar formulările din comunicatul de presă sunt atât de ambiguie, încât este greu de spus ce crede BNR.

“Consumul privat a continuat să fie principalul propulsor al avansului economic, cu o contribuţie chiar în uşoară creştere, ca urmare a măririi neaşteptate a dinamicii lui anuale”, spune comunicatul BNR, fără însă să explice nimic. Dacă BNR nu poate explica creşterea consumului, cine să-l explice atunci?

Datele de la septembrie arată o creştere a încrederii consumatorilor, un fapt fundamental în evoluţia consumului. În România, acest aspect este marginal în analizele economiştilor.

Şedinţa minutei BNR suprinde că, în rest, datele arată bine.

“Datele statistice indică o reamplificare a gradului de tensionare a pieţei muncii în trimestrul II (ceea ce este rău pentru angajatori, dar bine pentru angajaţi – n. red.). Rata şomajului BIM a înregistrat o nouă scădere trimestrială, ajungând la un minim istoric de 4,2 la sută în luna mai - la care a stagnat inclusiv în iulie –, în timp ce rata locurilor de muncă vacante s-a mărit pentru al doilea trimestru consecutiv. Efectivul salariaţilor din economie a continuat să atingă noi vârfuri, iar dinamica lui anuală şi-a stopat în iulie trendul descendent, în condiţiile reaccelerării uşoare a creşterii acestuia în sectorul privat, în premieră după trimestrul I 2017. Membrii Consiliului au concluzionat că presiunile asupra salariilor vor rămâne în ascensiune în perspectivă apropiată, date fiind îmbunătăţirea intenţiilor de angajare în trimestrul IV 2018 relevată de sondaje de specialitate, dar şi acutizarea dificultăţilor în recrutarea de personal calificat. În acest context, au fost punctate reaccelerarea consemnată în trimestrul II de ritmul anual de creştere a câştigului salarial mediu brut nominal, precum şi palierul de două cifre pe care acesta s-a menţinut în iulie, în condiţiile temperării lui uşoare. A fost de asemenea evocată creşterea înregistrată, pentru al doilea trimestru consecutiv, de variaţia anuală a costurilor salariale unitare din industrie, succedată totuşi de o scădere notabilă în luna iulie.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO