BNR: Efortul băncilor de a sprijini debitorii nu a fost întotdeauna eficient, 75% din creditele restructurate fiind neperformante

20 iun 2017 Autor: Claudia Medrega

Volumul creditelor restructurate de bănci în cazul debitorilor cu dificultăţi la plată continuă să fie semnificativ, ajungând în ianuarie la 16,6 mld. lei (circa 3,7 mld. euro), însă tendinţa este de scădere com­parativ cu anii anteriori în urma curăţării bilan­ţurilor de credite neperformante, inclusiv restructurate, potrivit BNR.

Specialiştii de la BNR consideră că efor­tul băn­cilor comerciale de a sprijini debitorii s-a ma­nifestat, dar nu întotdeauna s-a dovedit efi­cient având în vedere că cele mai multe cre­dite restructurate sunt neperformante (75%, în ianuarie 2017), iar numărul şi volu­mul cre­di­te­lor restructurate de cel puţin două ori sunt con­­sistente (63%, respectiv 58%, ianuarie 2017).

Din cei circa 83.000 de debitori restruc­tu­raţi, 90% sunt persoane fizice. Iar o parte din­tre aceşti debitori au deschise proceduri de exe­cutare silită, respectiv 4.205 în decembrie 2016, reiese din cel mai recent raport asupra sta­bilităţii financiare.

În timp ce sistemul bancar românesc are indi­catori prudenţiali de solvabilitate, profita­bi­li­tate şi structura bilanţului mai buni decât me­dia europeană, calitatea activelor face în continuare notă discordantă, din cauza ratei cre­ditelor neperformante şi a ratei creditelor cu măsuri de restructurare, care sunt mult peste nivelul mediu din UE. Rata restruc­tu­rărilor, calculată ca raport în­tre credite restruc­tu­rate şi total credite, este în „banda roşie de semnal“ a Autorităţii Ban­ca­­re Europene (de 4%), atingând 6,5% în ia­nua­rie 2017, iar trendul este ascendent. Toa­te ti­­purile de portofolii prezintă rate ale re­struc­tu­ră­rilor peste pragul de semnal de 4%, ajun­gând la 12,2% pentru companii, respectiv 4,4% în ca­­zul populaţiei, conform datelor băncii centrale.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.06.2017

 
Cuvinte cheie:
credite
, banci
, bnr
, scadere
, refuz
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide