Bănci și Asigurări

BNR: Efortul băncilor de a sprijini debitorii nu a fost întotdeauna eficient, 75% din creditele restructurate fiind neperformante

BNR: Efortul băncilor de a sprijini debitorii nu a fost...

Autor: Claudia Medrega

20.06.2017, 00:08 378

Volumul creditelor restructurate de bănci în cazul debitorilor cu dificultăţi la plată continuă să fie semnificativ, ajungând în ianuarie la 16,6 mld. lei (circa 3,7 mld. euro), însă tendinţa este de scădere com­parativ cu anii anteriori în urma curăţării bilan­ţurilor de credite neperformante, inclusiv restructurate, potrivit BNR.

Specialiştii de la BNR consideră că efor­tul băn­cilor comerciale de a sprijini debitorii s-a ma­nifestat, dar nu întotdeauna s-a dovedit efi­cient având în vedere că cele mai multe cre­dite restructurate sunt neperformante (75%, în ianuarie 2017), iar numărul şi volu­mul cre­di­te­lor restructurate de cel puţin două ori sunt con­­sistente (63%, respectiv 58%, ianuarie 2017).

Din cei circa 83.000 de debitori restruc­tu­raţi, 90% sunt persoane fizice. Iar o parte din­tre aceşti debitori au deschise proceduri de exe­cutare silită, respectiv 4.205 în decembrie 2016, reiese din cel mai recent raport asupra sta­bilităţii financiare.

În timp ce sistemul bancar românesc are indi­catori prudenţiali de solvabilitate, profita­bi­li­tate şi structura bilanţului mai buni decât me­dia europeană, calitatea activelor face în continuare notă discordantă, din cauza ratei cre­ditelor neperformante şi a ratei creditelor cu măsuri de restructurare, care sunt mult peste nivelul mediu din UE. Rata restruc­tu­rărilor, calculată ca raport în­tre credite restruc­tu­rate şi total credite, este în „banda roşie de semnal“ a Autorităţii Ban­ca­­re Europene (de 4%), atingând 6,5% în ia­nua­rie 2017, iar trendul este ascendent. Toa­te ti­­purile de portofolii prezintă rate ale re­struc­tu­ră­rilor peste pragul de semnal de 4%, ajun­gând la 12,2% pentru companii, respectiv 4,4% în ca­­zul populaţiei, conform datelor băncii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO