Bănci și Asigurări

BNR extinde instrumentarul de analiză a economiei. Cum arată varianta finală a modelului pentru fundamentarea deciziilor de politică monetară

BNR extinde instrumentarul de analiză a economiei. Cum...

Autor: Claudia Medrega

26.09.2016, 00:04 374

Banca centrală are un nou instrument de modelare macroeconomică pentru întărirea capacităţii de analiză, care funcţionează în paralel cu modelul introdus din 2005, rezultatele finale ale studiului fiind publicate. Consiliul de administraţie al BNR primeşte date furnizate de ambele modele şi poate să surprindă cu mai multă acurateţe mişcarea factorilor care influenţează direcţia inflaţiei, astfel că deciziile de politică monetară ar putea să fie mai aproape de optim.

Activitatea de modelare macroeconomică în Banca Naţională are drept scop principal susţinerea deciziilor de politică monetară. Prognozele macroeconomice joacă un rol foarte important în cadrul strategiei de ţintire directă a inflaţiei (regim adoptat în luna august 2005).

BNR a publicat rezultatele finale ale studiului privind modelul de echilibru general (DSGE) cu euroizare parţială - R.E.M. 2.0 (Romaniaís Economic Model), un proiect dificil care s-a întins pe o perioadă mare de timp. La realizarea studiului au contribuit Mihai Copaciu, Valeriu Nalban şi Cristian Bulete. Noul model folosit de BNR reprezintă o dezvoltare a celui realizat iniţial de Christiano et al. (2011), dezvoltare menită să surprindă o serie de caracteristici specifice economiei româneşti, precum gradul relativ ridicat de euroizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO