Bănci și Asigurări

BNR înăspreşte restructurarea creditelor acordate de IFN-uri

BNR înăspreşte restructurarea creditelor acordate de IFN-uri

Autor: Ciprian Botea

27.03.2012, 00:04 737

Banca Naţională pregăteşte o modificare a regulamentului de funcţionare a instituţiilor financiare nebancare (IFN) prin care impune condiţii mai stricte privind încadrarea în diferite categorii de performanţă a creditelor restructurate ca urmare a dificultăţilor financiare ale debitorilor.

Creditele restructurate pentru prima dată vor fi încadrate din punctul de vedere al riscului în categoria de clasificare în observaţie (16-30 de zile întârziere la plată), urmând ca la fiecare restructurare ulterioară să fie încadrate într-o categorie mai puţin favorabilă, respectiv substandard (31-60 de zile), îndoielnic (61-90 de zile) şi pierdere (peste 90 de zile de întârziere).

"Reconsiderarea tratamentului aplicat creditelor restructurate vizează o reflectare cât mai riguroasă a calităţii creditului în situaţiile în care caracteristicile creditului sunt ajustate, prin restructurare, la posibilităţile economice reale ale debitorului", potrivit BNR.

IFN-urile aveau la sfârşitul lunii ianuarie credite cu întârzieri la plată de peste 1,9 miliarde de lei (circa 440 mil. euro), în creştere cu 50% faţă de luna decembrie 2009, momentul în care BNR a început să publice aceste date. Aproape 90% din acestea erau încadrate în categoria "pierdere". Creditele considerate drept "pierdere" trebuie provizionate integral, deoarece se consideră că şansele de recuperare a acestora sunt aproape zero.

Noile restricţii impuse de BNR nu li se vor aplica şi creditelor care nu înregistrează întârzieri la plată. "Pentru a se evita aplicarea noului tratament creditelor a căror restructurare nu este determinată de dificultăţi la rambursare, restricţiile privind încadrarea din punctul de vedere al riscului de credit sunt adresate exclusiv creditelor care înregistrează întârzieri la plată."

Deteriorarea calităţii portofoliilor de credite acordate de IFN-uri s-a suprapus în ultimii doi ani peste diminuarea soldului finanţărilor acordate. Astfel, volumul creditelor acordate de IFN-urile înscrise în registrul special al BNR s-a restrâns cu 14% în ultimii doi ani şi a ajuns la circa 29 miliarde de lei.

Companiile de leasing şi credite de consum au pierdut zeci de mii de clienţi în criză pentru că multe din creditele ajunse la scadenţă nu au mai fost reînnoite, iar alte împrumuturi au fost scoase din bilanţuri din cauză că nu au mai fost rambursate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO