Bănci și Asigurări

BNR intervine pe piaţă să calmeze dobânzile la lei

BNR intervine pe piaţă să calmeze dobânzile la lei

Foto Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

17.08.2011, 00:02 1144

Cinci bănci au împrumutat ieri de la BNR 3,2 mld. lei (762 mil. euro) pentru o săptămână în cadrul celei mai consistente operaţiuni repo (lichidităţi contra titluri de stat) organizate de banca centrală anul acesta.

Finanţarea s-a realizat la dobânda de politică monetară de 6,25% pe an. Intervenţia BNR pe piaţa monetară a avut loc în contextul în care dobânzile se situau şi în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de ieri peste pragul de 6% indiferent de scadenţă, marcând o creştere de pâ­nă la 0,7 puncte procentuale faţă de începutul lunii.

Observatorii pieţei nu se aşteptau ca BNR să injecteze o sumă atât de mare, iar aceasta să fie împărţită de cinci bănci. Luna trecută, banca centrală realizase o operaţiune repo de numai 268 mil. lei, la care au participat patru bănci. Volumul mai mare al intervenţiei de ieri poate fi pus pe seama unor probleme legate de constituirea rezervelor minime obligatorii.

Creşterea dobânzilor a devenit vizibilă la sfârşitul săptămânii trecute, în contextul accentuării tensiunilor externe care au pus presiune asupra leului. Ieri, leul a continuat să recâştige teren. BNR a calculat un curs de 4,2706 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO