BNR: Investiţiile străine directe au atins 4,51 mld. euro în 2016, cu peste 1 mld. de euro mai mult faţă de 2015

29 sep 2017 Autor: Cristina Bellu

Fluxul net de investiţii străine directe a atins valoarea de 4,51 mld. euro în 2016, cu peste un miliard de euro faţă de nivelul de 3,46 mld. euro înregistrat în 2015.

Din valoarea totală a investiţiilor străine directe, 4,34 mld. euro au reprezentat aport la capitalurile proprii, iar 176 milioane de euro credit net de la investitorii străini, potrivit datelor cercetării statistice privind investiţiile străine directe (ISD) realizată de BNR în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică (INS).

În acelaşi timp, soldul final al investiţiilor străine directe la finele anului trecut a înregistrat valoarea de 70,1 mld. euro, din care 48,9 mld. euro aport la capitalurile proprii, inclusiv profitul reinvestit (69,8%) şi 21,1 mld. euro credit net primit de la investitorii străini (30,2%).

Veniturile nete din participaţii la capital au înregistrat valoarea de 4,28 mld. euro şi au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare obţinute de întreprinderile ISD care au înregistrat profit, în valoare de 7,41  mld. euro, şi pierderile înregistrate de întreprinderile ISD care au înregistrat pierderi, în valoare de 3,12 mld. euro.

Veniturile nete din dobânzi, calculate ca diferenţă între dobânzile primite de către investitorii străini direcţi pentru creditele acordate întreprinderilor lor din România, atât direct cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din România, atât direct cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului,  au înregistrat un nivel de 782 milioane euro.

Obiectivul principal al acestei cercetări statistice a fost determinarea soldului ISD în România la 31 decembrie 2016 şi a fluxurilor (mişcărilor) ISD în cursul exerciţiului financiar 2016, în întreprinderile investiţie străină directă rezidente.

Cercetarea statistică ISD a fost realizată în conformitate cu prevederile metodologice ale Manualului balanţei de plăţi şi poziţiei investiţionale internaţionale al Fondului Monetar Internaţional, ediţia a 6-a (BPM6).

 
Cuvinte cheie:
investitii straine
, bnr
, valoare
, inregistrare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide