Bănci și Asigurări

BNR îşi cumpără tiparniţă nouă de bani

BNR îşi cumpără tiparniţă nouă de bani

Autor: Mihaela Claudia Medrega

20.07.2012, 00:05 3251

Imprimeria BNR, care şi-a majorat anul trecut profitul de aproape 10 ori, va vira în acest an la buget doar jumătate din profitul net faţă de cota actuală de 85%, resursele financiare fiind necesare pentru cumpărarea unei maşini de tipărit bancnote în relief, conform unui memorandum aprobat de Guvern la cererea guvernatorului BNR.

Imprimeria BNR a devenit în 2001 prima tipografie din Europa care a tipărit bancnote pe suport polimeric şi este singura care tipăreşte în mod curent acest tip de bancnote în Europa, conform informaţiilor publicate pe site-ul instituţiei. Fabricarea biletelor de bancă reprezintă activitatea principală a Imprimeriei BNR. "Acestă modificare va duce la creşterea sursei proprii de finanţare a investiţiei în cadrul Regiei Autonome Imprimeria Băncii Naţionale cu 228.000 lei. Investiţia se referă la maşina de tipărit în relief, care va conduce la îndeplinirea integrală a obiectivului principal de activitate al regiei, respectiv tipărirea biletelor de bancă pentru asigurarea necesarului de numerar al ţării", a spus Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de Mediafax.

Prin aprobarea bugetului pe anul 2012 al Imprimeriei BNR, repartizarea profitului net va fi în cotă de 50% sub formă de vărsăminte la bugetul statului şi 40% pentru constituirea sursei proprii de finanţare. În acelaşi timp, numărul de personal al Imprimeriei a fost majorat cu şapte posturi, ca urmare a extinderii activităţii regiei, potrivit memorandumului.

Contactat de ZF pentru mai multe detalii, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a arătat că informaţiile legate de tipărirea de bancnote sunt "secret de stat", neputând oferi nicio informaţie legată de achiziţia pe care intenţionează să o facă Imprimeria. Reprezentanţii Imprimeriei nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Câţi bani a câştigat Imprimeria BNR anul trecut

Imprimeria BNR a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri netă de 42,8 mil. lei, dublă faţă de cea realizată în 2010. În acelaşi timp, profitul net al instituţiei s-a majorat de aproape 10 ori în 2011, la 10,9 mil. lei.

Veniturile totale ale Imprimeriei BNR au ajuns anul trecut la 45,8 mil. lei, duble faţă de nivelul din 2010, iar cheltuielile s-au majorat cu aproape 60%, la 34,9 mil. lei.

Cât de multe bancnote se falsifică în România

Banca Naţională a descoperit anul trecut 5.700 de bancnote false în lei, dublu comparativ cu 2010, jumătate din cazuri fiind consemnate în luna decembrie, potrivit raportului anual al băncii centrale. Cele mai multe falsuri, peste 3.000, au fost înregistrate în cazul bancnotelor de 100 de lei, urmate de bancnota de 10 lei cu un număr de 1.900 de falsuri.

La un milion de bancnote aflate în circulaţie în România patru sunt false, raportul fiind la jumătate faţă de ţările europene, unde probabilitatea de a intra în posesia unei bancnote false este de 8-9 la un milion de bancnote în circulaţie.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat de mai multe ori că fenomenul bancnotelor falsificate nu are dimensiuni îngrijorătoare, un element descurajant pentru falsificatori fiind chiar substratul de polimer, care nu este obişnuit. Un element important de siguranţă al bancnotelor din polimer este "fereastra transparentă", care nu poate fi regăsită pe bancnotele din hârtie. Isărescu a avertizat că este necesară o informare mai bună a publicului pentru a evita circulaţia falsurilor.

BNR a descoperit numai 22 de bancnote de 500 de lei falsificate, în timp ce 483 de falsuri au fost din cupiura de 200 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO