Bănci și Asigurări

BNR îşi face curaj şi reduce dobânda cu jumătate de punct procentual, la 4,5%. Urmează ieftinirea creditelor în lei? Ce spun analiştii

BNR îşi face curaj şi reduce dobânda cu jumătate de...

Autor: Claudia Medrega

05.08.2013, 12:51 3169

Majoritatea analiştilor s-au aşteptat ca BNR să continue, în şedinţa de politică mo­netară de astăzi, să reducă dobânda de poli­tică monetară cu doar 0,25%, la 4,75%.

Ce spun analiştii de la Capital Economics despre următoarele decizii ale BNR

Ziarul Financiar a scris săptămâna trecută că reducerea TVA la produsele de panificaţie creează spaţiu pentru BNR să reducă dobânda-cheie în paşi mai mari, de 0,5%.

Scăderea TVA la produsele de pani­ficaţie de la 24% la 9% decisă de guvernul Ponta pentru septembrie poate să deter­mine, teoretic, reducerea pre­ţurilor acestor produse cu 12%, iar impactul asupra inflaţiei ar fi o scădere de aproximativ 1%. Această ajus­tare ar crea spaţiu pentru BNR să reducă dobânda-cheie în paşi mai mari, de 0,5%.

La începutul lunii iulie BNR a decis să reducă dobânda-cheie la minimul istoric de 5% sperând că măsura va duce la „ieftinire a gra­duală a creditării în lei“ şi la „stimularea ac­ti­vităţii economice“. Nivelul ridicat al do­bân­zilor la creditele în lei îi descurajează chiar şi pe clienţii solvabili de a lua împrumu­turi. Costul creditelor în lei se menţine în jur de 10%, iar creditul privat a stagnat în ulti­mii pa­tru ani la echivalentul a 50 mld. euro. In­fla­ţia anuală a ajuns la sfârşitul lunii iunie la 5,37%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO