Bănci și Asigurări

BNR le dă băncilor valuta înapoi: Banca centrală a redus rezervele minime obligatorii la valută de la 12% la 10%. Dobânda-cheie la lei staţionează la 1,75%

BNR le dă băncilor valuta înapoi: Banca centrală a...

Autor: Claudia Medrega

30.09.2016, 13:15 2335

Consiliul de Administraţie al BNR a decis astăzi să reducă rata rezervelor minime obligatorii (RMO) la valută de la 12% la 10% şi a menţinut dobânda-cheie la 1,75% pe an, păstrând şi nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la lei, la 8%.

Majoritatea analiştilor nu anticipau nicio măsură de relaxare monetară la şedinţa de politică monetară de astăzi.

Pentru perioada următoare BNR intenţionează să “gestioneze adecvat” lichiditatea din sistemul bancar, potrivit informaţiilor transmise de banca centrală.

BNR a mai operat o singură modificare a parametrilor monetari în acest an, În prima şedinţă, când a luat tot o decizie surprinzătoare, hotărând reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor în valută de la 14% la 12%.

Politica monetară a BNR intrase în stand-by din mai 2015, când instituţia a redus dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75% pe an, concomitent cu reducerea rezervelor minime obligatorii la lei la 8%, în timp ce RMO la valută a staţionat anul trecut la 14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO