Bănci și Asigurări

BNR nu le mai împrumută băncilor mai mult de 6 miliarde de lei pe săptămână la repo

BNR nu le mai împrumută băncilor mai mult de 6 miliarde de lei pe săptămână la repo

Foto: Octavian Ganea

Autor: Ciprian Botea

07.08.2012, 00:04 584

BNR a anunţat ieri în mod surprin­zător plafonarea la 6 miliarde de lei a sumei maxime disponibile la licita­ţiile repo organizate săptă­mânal prin care băncile pot împrumuta lei în schimbul titlurilor de stat din porto­foliu la dobânda de politică mone­tară, de 5,25% pe an.

Acest semnal poate indica o creş­tere a dobânzilor la lei după ce în ultimele luni banca centrală a ali­men­tat constant cu lichiditate piaţa monetară, acoperind integral cere­rea din partea băncilor.
Mişcarea de ieri vine în contex­tul unor presiuni semnifi­ca­tive pe cursul de schimb, pe care BNR caută să le contracareze prin reducerea lichidităţii din piaţă. Preţul acestei soluţii de apărare a leului va fi însă creşterea dobânzilor la lei şi scum­pirea creditului.
"Decizia de a limita repo sprijină leul, dar ar putea avea efecte negative asupra ratelor dobânzilor la lei. Băncile cu deficit de lei vor fi tentate să crească dobânzile la depozite. Efectul negativ imediat ar fi o creştere a dobânzilor la depo­zitele în lei la nivelul pieţei şi o scum­pire a creditării în moneda naţio­nală", consideră Dan Bucşa, eco­nomistul-şef al UniCredit Ţiriac.
La licitaţia repo de ieri au participat zece bănci, iar fiecare a primit mai puţin de jumătate din suma solicitată, având în vedere că cererea a fost de 2,5 ori mai mare faţă de suma adjudecată. La licitaţia precedentă, băncile împrumutaseră circa 12 miliarde de lei.
Unii analişti spun însă că pla­fona­rea sumei disponibile la licita­ţiile repo ar putea să nu fie singura mişcare a BNR, fiind posibil ca o parte din deficitul de lichiditate să fie finanţat prin alte instrumente, sce­nariu susţinut de mişcarea ane­mică a ratelor de dobândă pe piaţa interban­cară după anunţul de ieri.
"Decizia de ieri apare ca un sem­nal, banca centrală indicâd că este posibil să inducă o majorare a ratelor de dobândă în cazul în care dina­mica leului o va cere. Nu cred însă că BNR va favoriza creşteri ale ra­telor de dobândă cu uşurinţă deoarece aceasta nu numai că ar tran­sfera tensiunea din piaţa valu­ta­ră în cea monetară, dar i-ar şi ampli­fica impactul", afirmă Vlad Mus­calu, senior economist al ING Bank.
Creşterea dobânzilor pe piaţa inter­bancară s-ar transfera direct în cos­tul creditelor, ceea ce ar afecta în final calitatea portofoliilor de credite.
Dealerii spun că BNR a ales să ac­ţioneze conjugat şi pe piaţa valutară şi pe cea monetară pentru a tempera presiunile de depreciere a leului. De altfel, politica anterioară devenea contraproductivă: pe de-o parte BNR absorbea lei prin inter­venţiile valutare şi pe de alta ali­menta piaţa cu injecţii de lichi­ditate nelimitate prin operaţiunile repo. Cursul a scăzut ieri cu cinci bani, până la un nivel de 4,57 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO