Bănci și Asigurări

BNR: Nu trebuie să punem în pericol stabilitatea sistemului financiar prin legea dării în plată

BNR: Nu trebuie să punem în pericol stabilitatea...

Autor: Lucian Pop, Lucian Negrea

29.02.2016, 16:49 782

''Au fost prezentate argumentele care sunt în favoarea unei legi cu conotaţii de protecţie socială, care să se adreseze debitorilor băncilor care au nevoie de această protecţie socială pentru că sunt într-o situaţie financiară care nu le mai permite onorarea serviciului datoriei. S-au argumentat motivaţiile pentru care statul, atunci când e nevoie trebuie să intervină în economie şi, iată, acum intervine, dar de o manieră limitată, direcţionată către grupurile vulnerabile şi, în general, către debitorii care, dintr-un motiv sau altul, sunt în jenă financiară (...) Există criterii pe care le-am propus şi care pot fi diferenţiate sau pot fi modulate, în raport cu opţiunile parlamentarilor, dar care reuşesc şi rezolvă problema încadrării în spectrul de aplicare a legii numai a celor care sunt în nevoie socială, au o capacitate financiară redusă de plată în această perioadă, în general, ca urmare a crizei financiare'', a declarat Florin Georgescu.

Reprezentantul BNR a fost întrebat dacă oficialii Băncii Naţionale susţin amendamentul care include programul Prima Casă printre categoriile de credite protejate de legea dării în plată, însă a evitat să ofere un răspuns tranşant.

''Au fost argumente şi pro, şi contra. Senatul va stabili în curând şi vedem mai departe la Camera Deputaţilor cum este mai bine să procedăm. Trebuie, repet, să ne adresăm celor cu situaţii financiare grele, în dificultate. Pe de altă parte nu trebuie să punem în pericol stabilitatea sistemului financiar, dar nici să ne adresăm cu o protecţie socială generalizată şi celor care nu au nevoie şi celor care nu vor să mai plătească din anumite motive personale anumite credite'', a spus Georgescu.

Întrebat care ar fi gradul maxim de îndatorare acceptat de BNR, el a arătat că există ''65% într-un amendament''. ''Sigur, se poate discuta în cadrul unor dezbateri parlamentare pe baza cifrelor din evidenţele sistemului bancar'', a adăugat Georgescu.

La rândul său, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor a anunţat că social-democraţii vor susţine legea în plenul Senatului. Senatorii PSD vor vota, astăzi, această lege, ea urmând să-şi urmeze traseul legislativ către Camera Deputaţilor. ''Senatorii PSD vor vota rămânerea în cadrul dării în plată şi a programului Prima Casă'', a anunţat Fifor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO