Bănci și Asigurări

BNR: Numărul românilor cu carduri şi fără credite, apropiat de numărul celor cu credite, dar fără carduri

BNR: Numărul românilor cu carduri şi fără credite,...

Autor: Claudia Medrega

27.06.2017, 00:07 980

Totalul debitorilor cu carduri, dar care nu au contractat şi credite s-a majorat în ultimul deceniu de la sub 1 milion de persoane la peste 1,5 milioane persoane, în timp ce numărul românilor cu credite, dar fără carduri s-a redus cu o treime, de la 2,4 milioane în 2008 până la 1,6 milioane de persoane în 2016, conform datelor BNR.

De asemenea, numărul românilor care au şi carduri şi au contractat şi credite a urcat la 1,18 milioane în 2016, faţă de 1,09 milioane în 2008.

În ceea ce priveşte creditele ipotecare, numărul de de­bitori a crescut semnificativ faţă de 2008, de la aproxi­mativ 164.000 la peste 383.000, în special ca urmare a pro­gramului Prima casă, după cum reiese din statisticile băncii centrale.

În viziunea BNR, gradul de incluziune financiară în Ro­mânia este printre cele mai reduse din UE şi se situează la niveluri scăzute relativ la ţările din regiune din cauza ponderii ridicate a economiei informale şi a nivelului scăzut de trai, precum şi din cauza nivelului redus al educaţiei financiare şi a calităţii şi adaptării re­duse ale ofertei de servicii financiare la nevoile populaţiei. BNR susţine că România are una dintre cele mai scăzute rate de utilizare a cardurilor din Uniunea Europeană. Însă, în ultimii ani s-a înregistrat o creştere substanţială atât a numărului cardurilor în circulaţie, cât şi a numărului tranzacţiilor efectuate cu aceste instrumente de plată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO