Bănci și Asigurări

BNR: O treime din exportatori şi din angajatorii medii şi mici nu au credite

BNR: O treime din exportatori şi din angajatorii medii...

Autor: Liviu Popescu

03.08.2015, 00:00 400
Companiile care nu au contractat un credit de la bănci realizează 30% din exportul anual al României şi asigură o treime din valoarea adăugată brută generată de sectoarele high-tech şi medium high-tech, iar întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) fără credite realizează 24% din valoarea adăugată brută aferentă sectorului companiilor nefinanciare şi angajează 35% din salariaţii acestui sector, potrivit datelor din raportul anual al BNR. Băncile locale aveau la finele primului semestru credite în lei acordate companiilor de 55 mld. lei, cu 5% peste nivelul de acum un an, în timp ce finanţările în valută însumau 54 mld. lei, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
Specialiştii BNR menţionează că printre elementele care au dus anul trecut la declinul creditării companiilor se numără gradul ridicat de îndatorare al unor categorii de debitori şi eforturile acestora de ajustare a bilanţurilor proprii şi numărul mare de companii care intră în insolvenţă. Un procent de 64% dintre companiile care au participat la un sondaj derulat de BNR au raportat că nu ar lua un credit în lei, iar 68% nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost. Sondajul, care a avut loc în perioada octombrie 2014 - martie 2015, a avut la bază un chestionar transmis unui eşantion de 10.500 de firme, 85% dintre acestea fiind firme mici şi mijlocii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO