Bănci și Asigurări

BNR plăteşte azi prima rată la FMI. Leul continuă căderea

BNR plăteşte azi prima rată la FMI. Leul continuă căderea

Autor: Claudia Medrega

06.08.2012, 00:06 2402

Banca Naţională rambursează astăzi prima rată din uriaşul împrumut de circa 12 mld. euro de la FMI, având de achitat din rezerva valutară aproximativ 670 mil. euro.

Până acum autorităţile au plătit doar dobânzi aferente împrumutului record de 20 mld. euro semnat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială în urmă cu aproape trei ani. Plata ratelor aflate în sarcina BNR va pune presiune pe rezervele valutare care constituie şi principalul scut de protecţie pentru leu în faţa tensiunilor interne şi externe. Până la sfârşitul acestui an, România va trebui să dea înapoi la FMI aproape 1,8 mld. euro.

Vineri, cursul de schimb a atins un nou maxim istoric, leul resimţind încă un şoc din cauza prelungirii tensiunilor politice interne şi a stării de incertitu­dine.

Totuşi, comentariile analiştilor străini legate de evoluţia cursului sunt destul de rezervate şi calme, prognozele pentru următoarele 3-6 luni arătând că evoluţia cotaţiilor este influenţată în principal de situaţia politică, şi nu de fundamentele economice. Străinii estimează o revenire a leului, prognozele indicând un curs de 4,5 lei/euro în septembrie şi 4,4 lei/euro la sfârşitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO