Bănci și Asigurări

BNR revizuieşte proiecţia de inflaţie la 1,6% şi anticipează că mâncarea se va scumpi cu 7% în 2017

BNR revizuieşte proiecţia de inflaţie la 1,6% şi...

Autor: Dan Straut

15.05.2017, 16:04 373

„Comparativ cu raportul precedent, rata anuală proiectată a inflaţiei este revizuită în jos cu 0,1 puncte procentuale pentru sfârşitul anului curent şi cu 0,3 puncte procentuale la finele anului viitor, pe fondul unei transmisii mai puţin pronunţate a impactului cererii agregate interne asupra inflaţiei de bază, precum şi al preconizării unei inflaţii anuale a combustibililor mai reduse”, arată banca centrală.

„Preţurile volatile ale alimentelor (LFO) sunt proiectate a înregistra o dinamică anuală de 7,1 la sută la finele anului curent, valoare revizuită în sus faţă de runda precedentă pe fondul unei restrângeri a producţiei de legume şi fructe la nivel european, apărută în urma condiţiilor climaterice nefavorabile de la începutul anului, şi de 4,1 la sută la sfârşitul anului 2018, valoare similară celei proiectate în raportul din februarie”, se arată în Raportul BNR. Autorii acestuia precizează că dinamica preţurilor pe intervalul de prognoză „reflectă adoptarea ipotezei înregistrării unor producţii agricole normale în anii 2017 şi 2018”.

Pe de altă parte însă, proiecţia BNR reflectă şi evoluţia venitului disponibil în termeni reali („susţinută de impactul măsurilor de relaxare fiscală şi al celor care vizează politica veniturilor”), dar şi caracterul stimulativ al setului condiţiilor monetare reale în sens larg (cu tendinţă de reducere a efectelor acestora începând cu finalul anului curent), precum şi închiderea şi trecerea în teritoriu pozitiv a gap-ului cererii externe”.

Pentru trimestrul I 2017, prognoza indică menţinerea creşterii trimestriale a consumului final efectiv la un nivel apropiat celui din trimestrul anterior, pe seama avansului venitului disponibil real al gospodăriilor populaţiei, sub impactul majorărilor salariale recente (creşterea în termeni reali a salariului mediu net în economie cu 6,2 la sută în perioada ianuarie-februarie 2017 faţă de trimestrul IV 2016) şi al reducerii cu 1 punct procentual a cotei standard a TVA începând cu 1 ianuarie 2017. Această evoluţie este susţinută şi de indicatorii cu frecvenţă înaltă: volumul comerţului cu amănuntul exclusiv auto-moto şi încrederea consumatorilor (îmbunătăţire cu 4,3 puncte în trimestrul I 2017 faţă de trimestrul anterior).

Pentru trimestrul II 2017, odată cu disiparea impactului creşterilor salariale şi al reducerii cotei standard a TVA, se anticipează că ritmul trimestrial de creştere a consumului final efectiv va încetini uşor.

Pentru restul intervalului de proiecţie, consumul final efectiv este prognozat a înregistra ritmuri alerte de creştere, însă în decelerare faţă de cel din anul 2016. Traiectoria prognozată a acestei componente reflectă evoluţia anticipată a dinamicii venitului disponibil real al gospodăriilor populaţiei (în condiţiile unei rate anuale a inflaţiei proiectată în creştere pe întregul interval de prognoză), pe fondul creşterilor salariale atât în sectorul privat, cât şi mai ales în cel public, conchid autorii Raportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO