Bănci și Asigurări

BNR ridică ştacheta şi vrea cerinţe de capital mai mari de la băncile româneşti de la 1 ianuarie 2016

 BNR ridică ştacheta şi vrea cerinţe de capital mai...

Autor: Liviu Popescu

30.12.2015, 12:22 14948

Banca Naţională a României anunţă că 29 de instituţii de credit persoane juridice române, plus cooperativa de credit Creeditcoop, va trebui să deţină începând cu 1 ianuarie 2016 o rată a fondurilor proprii de nivel 1 de bază de minimum 5,125%, faţă de 4,5% cât era până la 31 decembrie 2015, iar în cazul celor nouă bănci pe care BNR le-a identificat ca fiind de importanţă sistemică, rata minimă va fi cu un punct mai mare, respectiv 6,125%.

BNR menţionează că noile cerinţe de capital au fost luate la recomandările Comitetului pentru Stabilitate Financiară, începând cu 1 ianuarie 2016.

Este posibil ca printre instituţiile de credit prezentate în listă să fie bănci care să îndeplinească deja cerinţele BNR. Este vorba de cerinţele de capital din zona macroproduenţială.

 
 

“Sunt aplicabile următoarele cerinţe privind amortizoarele de capital, amortizorul de conservare a capitalului în cuantum de 0,625% din valoarea totală a expunerilor ponderate la risc ale instituţiilor de credit persoane juridice române, amortizorul anticiclic de capital în cuantum de zero la sută şi amortizorul O-II în cuantum de 1% din valoarea totală a expunerii la risc pentru toate instituţiile de credit identificate ca având o importanţă sistemică în anul 2015”, precizează BNR.

 

-update-

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO