Bănci și Asigurări

BNR s-a hotărât să impună reguli mai stricte pentru IFN-uri. Cerinţele de capital suplimentare pentru IFN-uri ar putea să fie de 10 ori mai mari dacă au dobânzi peste anumite plafoane

BNR s-a hotărât să impună reguli mai stricte pentru...

Autor: Claudia Medrega

09.08.2017, 00:05 875

BNR are în vedere creşterea cerinţei de fonduri proprii în cazul instituţiilor financiare nebancare (IFN), proporţional cu riscurile specifice activităţii desfăşurate, urmând să fie aplicate cerinţe de capital suplimentare de 10 ori mai mari decât nivelurile maxime din prezent pentru IFN-uri care acordă împru­muturi cu dobânzi peste anumite plafoane.

De exemplu, în cazul unor împrumuturi acordate în lei de IFN-uri cu scadenţa mai mică de 15 zile şi o rată DAE de peste 200% şi pentru credite pe perioade de 16-90 de zile cu dobândă DAE de peste 100% se vor aplica cerinţe suplimentare de capital.

„Practicarea unor costuri de finanţare ridicate (rate de dobândă şi comisioane), în special în cazul produselor de microcreditare sau credite de consum adresate populaţiei, promovează un model de afaceri volatil, cu rate de neperformanţă ridicate care creează totodată o percepţie negativă asupra întregului sector al instituţiilor financiare nebancare. De asemenea, lipsa datelor statistice privind îndatorarea reală a clienţilor sectorului IFN poate ridica probleme semnificative din per­spectiva analizelor de stabilitate financiară“, susţin specialiştii băncii centrale într-o notă la proiectul de modificare a Regulamentului BNR nr. 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO