Bănci și Asigurări

BNR se pregăteşte de înăsprirea politicii monetare, în divergenţă cu BCE, care a dus dobânda la zero

BNR se pregăteşte de înăsprirea politicii monetare,...

Autor: Claudia Medrega

14.03.2016, 00:03 626
BNR a relaxat politica monetară în ultimii şapte ani, la început în paşi mărunţi şi cu perioade de între­rupere, apelând la diverse instru­mente pe care le are la dispoziţie, dar la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor urmează să înăsprească politica monetară, în divergenţă cu Banca Centrală Europeană (BCE), care a dus dobânda de politică monetară la 0%, cel mai scăzut nivel din istorie.

Comparativ, privind retrospectiv acţiunile iniţiate de BCE, observăm că a redus în mai puţin de un an, între iulie 2008 şi mai 2009, dobânda-cheie la euro de la 4,5% pe an la 1% pe an pentru a contracara efectele crizei. Dobânda a crescut ulterior la 1,25% pe an în septembrie 2009, pentru ca de la finalul anului 2011 să fie reluat ciclul de relaxare mone­tară. Dobânda-cheie la euro a a continuat să scadă, iar recent a fost diminuată de la 0,05% pe an la 0%.

Banca centrală a redus în ultimii şapte ani dobânda-cheie de aproape şase ori, de la 10,25% la 1,75%, existând perioade lungi de întrerupere în 2010-2011 şi 2012-2013, „obsesia“ pentru stabilitatea inflaţiei şi a cursu­lui de schimb a BNR rămânând o pre­zenţă constantă. Relaxarea politicii monetare a venit după ce în 2008, când pri­mele semne ale crizei erau deja cunoscute la nivel mondial şi îşi făceau apariţia şi pe piaţa locală, BNR a majorat în mai multe etape dobânda-cheie de la 8% în ianuarie la 10% în iunie, nivelul fiind 10,25% în decembrie 2008, înăs­pri­rea politicii monetare stârnind dezba­teri aprinse.

Un alt instrument de politică monetară, folosit din când în când de banca centrală, este reprezentat de rezervele minime obligatorii (RMO) pe care băncile sunt obligate să le constituie la BNR. RMO la lei au fost înjumătăţite din 2009 încoace până la 8%, iar RMO la valută au fost ajustate de mai mult de trei ori, de la 40% până la 12%.

Banca centrală a folosit la maximum pârghia RMO pentru a lupta cu creditul în valută în perioada de boom, iar apoi, începând din vara anului 2009, pentru a elibera lichiditate în piaţă. Dacă la începutul crizei rata de rezervă la valută era dublă faţă de cea la lei (40% cu 20%), în prezent ecartul este de patru puncte procentuale.

Procesul de relaxare a ratelor rezervelor minime obligatorii pe care băncile sunt obligate să le constituie la banca centrală a fost reluat în 2014, după aproape trei ani în care acestea au fost „îngheţate“. În mai 2015, BNR a redus RMO la lei, de la 10% la 8%, iar în ianuarie 2016 banca centrală a decis să elibereze valută băncilor, diminuând RMO la valută, de la 14% la 12%.

Coridorul simetric în jurul ratei dobânzii-cheie este un al instrument folosit de banca centrală pentru a calibra politica monetară.

Coridorul format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie – adică dobânzile la care băncile se împrumută de la BNR şi respectiv plasează bani la banca centrală pe termen de o zi - a fost îngustat de banca centrală laĂ/-1,5%, dar rămâne la un nivel ridicat comparativ cu alte ţări. În 2013, coridorul simetric format de dobânzile facilităţilor de depozit şi credit în jurul dobânzii de politică monetară era de Ă/-4 puncte procentuale.

Acest instrument este foarte important pentru creşterea semnalului transmis de dobânda-cheie şi transparentizarea conduitei politicii monetare.

Dobânda la facilitatea de depozit este 0,25% în prezent, iar rata pentru facilitatea de creditare (Lombard) se situează la 3,25% pe an. La începutul anului 2009, dobânzile la cele două facilităţi erau de 6,25% pe an (la facilitatea de depozit), respectiv 14,25% pe an (la facilitatea de credit).

Dobânzile pe piaţa interbancară pe termene de sub trei luni au scăzut mult sub dobânda-cheie, ajustată de BNR anul trecut la 1,75%. Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni - indicator al pieţei monetare folosit ca reper de preţ în con­tractele de credit în lei, s-a ajustat puternic în ultimul an, coborând sub 1%, în prezent fiind de 0,77%. Temperarea volatilităţii dobânzilor în piaţa interban­ca­ră şi apropierea nivelului aces­tora de dobânda de politică mo­netară se poate realiza prin în­gustarea coridorului pentru facilitatea de depozit şi de credit şi injectarea, respectiv steriliza­rea lichidităţii din piaţă atunci când este nevoie.

Primul răspuns al băncii centrale la revenirea pe creştere a preţurilor va fi să în­gusteze coridorul de dobândă, utilizat pentru managementul lichidităţii, măsură care ar putea fi luată în acest an, după cum a sugerat guvernatorul BNR. Concret, banca centrală urmează să majoreze dobânda la facilitatea de depozit

Dobânzile efec­tive din piaţa inter­bancară depind atât de dobânda-cheie, cât şi de condiţiile de lichiditate din piaţă - care sunt influenţate atât de deciziile BNR de a steriliza sau a injecta lichiditate prin diverse instrumente (inclusiv intervenenţii în piaţa valutară), cât şi de deciziile Ministerului Finanţelor. Coridorul mare poate fi păstrat pentru a avea spaţiu de manevră în cazul în care ne-am confrunta cu fluxuri mari de capitaluri.

Bancherii au transferat scăderea dobânzilor interbancare în costul creditelor noi în condiţiile în care încearcă să-şi refacă portofoliile afectate în ultimii ani de defaulturi şi de rambursările anticipate.

Până acum BNR s-a concentrat mai mult pe stabilitatea cursului. Banca centrală nu va scăpa, cel mai probabil, din vizor evoluţia cursul de schimb nici în perioada următoare, însăva urmări cu atenţie şi stabilitatea dobânzilor.

Un alt instrument de politică monetară aflat la îndemâna băncii centrale sunt operaţiunile de piaţă monetară (repo). BNR a făcut în ultimii ani injecţii de li­chiditate de pe piaţa inter­ban­cară prin operaţiuni repo, atunci când băncile au avut deficit de lichiditate. Operaţiunile repo au fost mai consistente în 2009 , 2012 şi prima jumătate a anului 2013.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO