Bănci și Asigurări

BNR si Ministerul Finantelor pun la punct cu bancherii dezghetarea creditarii

BNR si Ministerul Finantelor pun la punct cu bancherii dezghetarea creditarii

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR Gheorghe Pogea, ministrul finantelor

08.02.2009, 18:49 29

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea organizeaza astazi o intalnire cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si presedintii, trezorierii si managerii de risc din bancile comerciale pentru a discuta solutii pentru dezghetarea creditarii.

Finantele incearca sa gaseasca si modalitati prin care bancile pot participa la finantarea sau cofinantarea unor proiecte mari de investitii in infrastructura.
Intalnirea are loc in contextul in care bancile aproape au blocat acordarea de finantari, iar soldul creditului privat a intrat pe o panta descendenta, inca din noiembrie anul trecut. Pogea anunta inca de la preluarea mandatului, la sfarsitul anului trecut, ca Guvernul va trebui sa fie alaturi de banca centrala si sa aiba o colaborare cat mai buna cu aceasta, pentru a gasi solutii de iesire din criza. Discutiile de astazi vor avea in vedere si situatia economica si financiara a Romaniei, precum si proiectul de buget pe anul 2009, care reflecta multe puncte de vedere comune intre Guvern si BNR.
De altfel, constructia bugetului pe 2009 a fost coordonata de Gheorghe Gherghina, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor in mandatul lui Mihai Tanasescu si care din 2005 a plecat la BNR pe post de director.
Guvernatorul BNR a precizat vineri ca banca centrala sprijina proiectul de buget elaborat de noul guvern, mai ales in ceea ce priveste mutarea cheltuielilor dinspre bunuri si servicii si personal spre investitii, precum si in privinta politicii de venituri. BNR nu va relaxa insa conditiile de politica monetara, care este "supraincarcata", pana cand nu vor intra in functiune prevederile de contrangere fiscala si restrictiile salariale. "Bugetul este mai mult decat de salutat, exprim sprijinul total al BNR pe politica salariala si reorientarea cheltuielilor bugetare dinspre partea de consum spre partea de investitii. Nu putem sa incepem relaxarea politicii monetare pana cand propunerile sau prevederile nu devin fapte", a spus Isarescu.
Referindu-se la tinta de deficit bugetar, de 2% din PIB, el a aratat ca este "un obiectiv greu de atins, care depinde de restabilirea increderii investitorilor in economia romaneasca".
Isarescu a explicat ca Romania are o dependenta de capitalul privat care este investit in tara, iar in eventualitatea unor iesiri de capital, diferenta va trebui acoperita din fonduri publice.
"Nu avem o problema la nivelul datoriei publice. Se contureaza o problema de finantare a sectorului privat, bancar si nebancar", a spus Isarescu.
Guvernatorul a remarcat si atentia mai mare acordata de banci atragerii de fonduri, dar si nivelul ridicat la care au urcat dobanzile. El a recomandat temperare in cursa atragerii de economii.
Atuurile Romaniei in fata crizei financiare si economice se regasesc atat in mesajele oficialilor BNR, cat si in raportul la legea bugetului. Astfel, sunt amintite evolutia libera a cursului de schimb, fata de regimurile de curs fix, faptul ca exporturile reprezinta doar 25% din PIB, fata de 70%-90% in Cehia sau Slovacia, ponderea creditului in PIB, care este de 40%, unul dintre cele mai reduse din regiune, precum si faptul ca Romania are importuri relativ mici de energie.
Un alt punct comun vizeaza cresterea economica. Banca centrala estimeaza pentru acest an o crestere economica de 2-2,3%, usor sub nivelul de 2,5% stabilit in legea bugetului pe 2009.
 
Pe aceeasi lungime de unda
 
Banca Nationala si Finantele sunt pe aceeasi lungime de unda in cea mai mare parte a raspunsurilor la dilemele pentru 2009
 
  • Crestere economica - BNR: 2,2-2,3%, Finantele: 2,5%
  • Deficit bugetar- BNR: sa fie cat mai strans; Finantele: 2% din PIB
  • Avantajele Romaniei in criza: BNR si Finantele: intermediere financiara redusa, ponderea redusa a exporturilor in PIB, dependenta redusa de importurile de energie
  • Salarii - BNR: au crescut mult peste productivitate intre 2005-2008; Finantele: salariile de la stat au crescut de la 5% din PIB la 8% din PIB intre 2005 si 2008, trebuie inghetate
  • Revenirea economiei: BNR: cel mai probabil vom avea o evolutie in V (scadere si recuperare rapida), si nu in U sau L; Finantele: pietele externe isi revin in 2010, cand PIB-ul Romaniei va creste cu 4,5%
  • Curs de schimb -BNR: dinamic, Finantele: 4 lei/euro
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO