Bănci și Asigurări

BNR spune că salarizarea inadecvată a dus la asumarea de riscuri excesive în trecut şi transmite băncilor să fie atente la cheltuielile cu personalul

BNR spune că salarizarea inadecvată a dus la asumarea...

Autor: Anelis Baciu

26.04.2016, 00:05 830

Băncile locale ar trebui să acorde o mai mare atenţie politicilor salariale şi să fie mai prudente la aprobarea bonusurilor către angajaţi, pentru că acestea le pot afecta semnificativ profitabilitatea, susţin specialiştii Băncii Naţionale.

„Salarizarea inadecvată a fost un factor care a contribuit la asumarea de riscuri excesive în trecut. Pe termen mediu şi lung, un rol benefic în obţinerea unei profitabilităţi sustenabile îl va avea implementarea principiilor ghidului Autorităţii Bancare Europene privind politicile sănătoase de remunerare a personalului bancar care promovează cerinţe specifice pentru com­ponenta variabilă a salarizării personalului, al căror impact asupra profilului de risc al băncii este semnificativ“, notează BNR.

Băncile locale au plătit anul trecut angajaţilor aproximativ 5 miliarde de lei (peste 1 mld. euro) în contul salariilor şi bonusurilor de performanţă. Cheltuielile cu personalul alături de cheltuielile administrative sunt cele mai mari costuri ale băncilor.

Anii de criză nu au adus o ajustare importantă a nivelului salariilor din bănci. Deşi sistemul a trecut prin re­structurări masive în perioada de criză, câştigul mediu al bancherilor nu a suferit corectări majore, ci, din contră, a crescut cu circa o treime din 2009 încoace. În plus, salariile angajaţilor din bănci au crescut deşi sistemul a înregistrat pierderi nete agreate de 3 mld. lei în şase ani.

Angajaţii din bănci primesc un salariu mediu lunar de peste 4.000 de lei, mai mult chiar decât angajaţii din industria IT, la momentul actual cei mai căutaţi specialişti din economie.

Este de aşteptat ca în perioada următoare restructurarea sistemului bancar local să continue având în vedere digitalizarea, care câştigă tot mai mult teren.

Salariale excesive sunt considerate ca fiind unul dintre factorii declanşatori ai crizei financiare, bancherii fiind acuzaţi că şi-au asumat riscuri mari pentru profituri mari. Bonusurile excesive ale bancherilor au generat o serie de critici atât în SUA, cât şi în UE, în special în cazul băncilor care au primit ajutor de la stat pentru a se salva. Însă, în ciuda scandalurilor izbucnite pe acest subiect, o serie de bănci de top au pus deoparte sume mari pentru a-şi răsplăti angajaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO