Bănci și Asigurări

BNR stă pe telefon cu austriecii să vadă cum vor să restricţioneze creditarea în regiune

BNR stă pe telefon cu austriecii să vadă cum vor să restricţioneze creditarea în regiune

Autor: Razvan Voican

07.12.2011, 00:09 4133

Supraveghetorii din Banca Naţională au stat ieri în teleconferinţă cu omologii din Austria pentru a discuta intenţiile acestora de a obliga marile bănci austriece Erste, UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen să reducă creditarea în regiune în funcţie de capacitatea subsidiarelor locale de a se autofinanţa, afirmă surse bancare.

BNR vrea să ştie ce metodologie vor folosi Banca Naţională a Austriei (foto) şi Autoritatea Austriacă a Pieţei Finan­ciare de anul viitor când vor monitoriza raportul dintre creditele noi acordate de filialele locale de bănci austriece şi refinanţarea locală atrasă de acestea.

După ce au lansat anunţul-bombă în urmă cu două săptămâni, austriecii nu au făcut publice alte precizări, lăsând să se dezvolte un adevărat scandal după ce însuşi preşedintele Traian Băsescu a intervenit cu avertis­mente dure la adresa băncilor austriece pentru ca acestea să nu taie finanţările.

Conform surselor bancare, supra­ve­ghetorii austrieci nu s-au consultat în prealabil cu băncile centrale din ţările care vor fi afectate de noile reguli şi o fac de-abia acum. Pe de altă parte, BNR s-a ferit să iasă cu o poziţie critică la adresa omologilor austrieci.

Banca Naţională a AustrieiDacă omologii au preferat să tacă, Erste şi Raiffeisen s-au simţit presate să reacţioneze, iar şefii celor două bănci, Andreas Treichl şi Herbert Stepic, au ţinut să calmeze spiritele dând asigurări că filialele locale BCR şi Raiffeisen Bank nu vor suferi din cauza noilor reguli. "Nu întrevăd nicio problemă pentru Raiffeisen Bank România ca urmare a noilor cerinţe ale autorităţii austriece de reglementare care vor intra în vigoare din 2012. Oricum creşterea creditării în România va merge mai strâns legată de dinamica PIB decât în trecut, iar aceasta va rămâne foarte departe de ratele de dinaintea crizei", a declarat Stepic pentru ZF.

În plus, bancherul austriac preci­zează că supraveghetorii austrieci includ în calculul raportului credite/de­po­zite refinanţările de la instituţii supranaţionale precum BERD şi BEI. Atât Raiffeisen, cât şi BCR au linii semnificative de la cele două instituţii. În schimb, BNR când vorbeşte despre acelaşi raport credite/depozite are în vedere depozitele în sens clasic şi eventual împrumuturi care sunt plasate prin contract ca depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO