Bănci și Asigurări

BNR vrea să sancţioneze drastic băncile care nu respectă regulile RMO. BCE are însă obiecţii

BNR vrea să sancţioneze drastic băncile care nu...

Autor: Claudia Medrega

20.09.2016, 00:07 2157

BNR intenţionează să înăsprească sancţiunile aplicate băncilor care nu respectă regulile privind rezervele minime obligatorii (RMO) mergând până la suspendarea sau chiar retragerea auto­ri­zaţiei, dar Banca Centrală Europeană (BCE) nu susţine aceas­tă modificare, arătând că regimul sancţionator aplicabil insti­tu­ţiilor de credit „devine şi mai sever“. Pe de altă parte, BNR vrea să scutească unele bănci de RMO, „în circumstanţe excep­ţio­na­le“, precum măsurile de prevenire şi gestionare a crizelor, însă BCE solicită clarificări suplimentare şi recomandă precauţie.

Rezervele minime obligatorii sunt disponibilităţi băneşti ale instituţiilor de credit, în lei şi în valută, păstrate în conturi deschise la BNR. Nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii este în prezent de 8% la lei şi 12% pentru valută.

„Sancţiunile prevăzute de regimul rezervelor minime obli­ga­torii aplicabil în România în caz de nerespectare sunt con­siderabil mai severe decât cele prevăzute de sistemul rezer­ve­lor minime obligatorii din Eurosistem. Prin modificările pro­puse de proiectul de regulament regimul sancţionator aplicabil instituţiilor de credit care nu îşi îndeplinesc obligaţiile ce le-au fost impuse de BNR devine şi mai sever“, potrivit BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO