Bănci și Asigurări

Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR, uniunea brokerilor de asigurare: În asigurări, Germania va lua locul Angliei

Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR, uniunea...

Autor: Sorin Pâslaru

27.06.2016, 11:48 447

„Dacă iese Marea Britanie, o să revenim la forma prin care lucram noi când nu eram în UE. Se va lucra pe aceeaşi schemă cu fronting (poliţă dată în reasigurare 100% - n.red.). Lloyds nu o să mai poată să facă o poliţă pentru un risc din România pe baza freedom of service. Va trebui să facă un fronting printr-o companie românească. Asta înseamnă că va creşte costul poliţei.

La brokeri e aceeaşi situaţie. Nu or să mai poată să opereze direct în România. Aceasta va avea drept consecinţă mutarea centrului financiar de la Londra la Frankfurt. Englezii aveau reglementări mai stricte faţă de restul ţărilor din UE. Dacă este să vorbim de o piaţa londoneză şi piaţa UE prin ieşire ei or să piardă destul de mult. O să piardă business. Munich Re (cel mai mare reasigurător german – n.red.) o să accelereze puternic”.

- Efecte pentru business?

„Efecte imediate nu. Per ansamblu, ei pierd. Datoria lor este 89% din PIB. Primeau fonduri europene. Singurul pericol este să facă o mişcare şi Franţa, dar nici atunci.

Or să vină englezi să îşi deschidă business în ţările din UE. La ei sigur o să fie cutremure financiare. Nu preconizez un impact negativ asupra economiei româneşti,. Nu se gripează. Chiar ar putea să fie mai bine. Vin aici, mai ales că suntem într-o poziţie mai bună cu taxele, cu impozitul pe dividende. Ne-a prins bine în poziţia asta atractivă.

Am fost la KÖln săptămâna trecută. Germanii sunt bine, verticali”.

- Ce va fi în viitor?

„Nu o să rămână aşa pentru că presiunea de la Scoţia şi Irlanda de Nord este atât de mare încât când o să se pună în balanţă cele două opţiuni. o să se mai facă un referundum şi probabil că o să îşi schimbe opţiunea”.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO