Bănci și Asigurări

Bogdan-Nicolae Stan, noul preşedinte al ANAF. „Este din sistem“

Bogdan-Nicolae Stan

Bogdan-Nicolae Stan

Autor: Iulian Anghel

16.01.2017, 00:04 2813

Bogdan Nicolae Stan (42 de ani), noul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), se întoarce, cu această numire a sa în fruntea Fiscului, „acasă“.

Imediat după terminarea studiilor în 1998 (Bănci şi Burse de Valori, în cadrulASE) Stan a fost angajat ca inspector la Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Ilfov. În 2003 se transferă la ANAF – Direcţia de Administrare a Marilor Contribuabili, tot pe post de inspector, unde rămâne până în 2012. Se întoarce în acel an la Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Ilfov ca director al activităţii de inspecţie fiscală, poziţie pe care o păstrează până în 2013, an în care se reîntoarce la ANAF ca director adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili - activitatea de inspecţie fiscală.

În 2014 ajunge director general adjunct al Direcţiei monitorizare, control şi antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, poziţie din care este numit şef al ANAF, omul însărcinat să strângă pentru stat peste 50 de miliarde de euro anual.

„Se numeşte Bogdan Stan, este din sistem, a lucrat la direcţia de mari contribuabili, direcţia din ANAF care fur­nizează cea mai mare pondere de venituri. Mizăm mult pe profe­sionalism“, a declarat Viorel Ştefan, ministrul finanţelor. Ştefan a mai spus că este mulţumit dacă ANAF a avut încasări pe 2016 peste cele proiectate, dar aceasta nu are nicio legătură „cu gaura din buget“.

„Când s-a discutat de acea pierdere (cei 10 mld. lei diferenţa dintre previziunile de încasări pe 2016 şi încasările efective – n.red.) se vorbea despre proiecţia bugetară, ceea ce ar fi impus o corecţie în minus (rectificare negativă - n.red.) în a doua jumăte a anului; nu s-a întâmplat, guvernul a venit şi a adăugat la prognoză (rectificare pozitivă - n. red.). Ce spune comunicatul ANAF sunt datele aferente anului trecut şi este foarte bine.“

Precizarea a fost făcută după ce ANAF a anunţat că, potrivit datelor provizorii centralizate, Fiscul a colectat în 2016 venituri bugetare cumulate în cuantum de 199,4 miliarde de lei, cu 2,60 de miliarde de lei mai mult decât în 2015 şi cu 3,52 miliarde de lei (1,8%) mai mult decât programul prevăzut în ianuarie 2016 de legile bugetare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO